06Ιούλ

ημερολόγιο Διατροφής │ Το καλοκαίρι έχει τα χόρτα του!

Ποια είναι, τι αξίζει να γνωρίζεις γι’ αυτά και πώς θα τα προετοιμάσεις για να τα απολαύσεις στο τραπέζι, εσύ και οι αγαπημένοι σου…

Βλίτα τα… έξυπνα

Τα βλίτα είναι χορταρικά που φυτρώνουν μόνα τους ή σπέρνονται ανάμεσα στα κηπευτικά των καλοκαιρινών περιβολιών. Έχουν γλυκιά και ενδιαφέρουσα γεύση και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα τα βρείς κατά κόρον στους πάγκους της λαϊκής αγοράς. Αν δεν τα μαγειρέψεις άμεσα μπορείτε να τα διατηρήσεις στο ψυγείο για 1-2 ημέρες κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο για να μη μαραθούν. Μην περιοριστείς στο να τα δοκιμάσεις μόνο σε ανάλαφρες δροσιστικές ή ζεστές σαλάτες. Είναι εξαιρετικά τσιγαριαστά ή ακόμα και σε πίτες.

Πώς θα τα προετοιμάσεις: Αφαιρείς πρώτα τα φυλλαράκια που δεν έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα. Πετάς αυτά που έχουν κιτρινίσει, μαυρίσει ή έχουν τρύπες από κάποιο ζουζούνι. Κόβεις τους σκληρούς μίσχους και κρατάς τα τρυφερά τμήματα του χόρτου. Γεμίζεις μια λεκάνη με κρύο νερό και προσθέτεις αλάτι και ελάχιστο ξίδι. Βυθίζεις τα χόρτα στη λεκάνη, τα ξεπλένεις και μετά τα στραγγίζεις. Επαναλαμβάνεις σχολαστικά την ίδια διαδικασία με φρέσκο νερό μέχρι να μην υπάρχει κάποιο ίχνος από χώμα ή ζιζάνιο. Μετά τα μαγειρεύεις όπως εσύ θέλεις.

Γλιστρίδα η πολυλογού

Η γλιστρίδα ή αντράκλα είναι ένα πολύκλαδο… ζιζάνιο που ξεφυτρώνει σε ελληνικούς αγρούς και μποστάνια τους καλοκαιρινούς μήνες σε σημεία όπου μπορεί να βρει νερό και δροσιά. Τα φυλλαράκια της είναι λεία, σκουρωπά πράσινα, παχιά και σαρκώδη ενώ η γεύση της είναι αλμυρόξινη και ευχάριστα δροσερή. Οι τρυφερές κορφούλες της τρώγονται επί το πλείστον ωμές σε σαλάτες παντός τύπου, κυρίως χωριάτικες, τόλμησε όμως να τις δοκιμάσεις τουρσί ή βραστές με μπόλικο λεμόνι ως συνοδευτικό για ψάρια ή κρεατικά.

Πώς θα τις προετοιμάσεις: Αφαιρείς και πετάς τα κιτρινωπά φυλλαράκια καθώς και αυτά που δεν έχουν υφή σαρκώδη και έχουν μαραθεί. Κόψε τους μίσχους και κράτησε τις τρυφερές κορφούλες από το φυτό. Γεμίζεις μια λεκάνη με νερό, αλάτι και λίγο ξίδι και βυθίζεις τις γλιστρίδες πλένοντάς τις πολύ προσεκτικά για να μην καταστρέψετε τα σαρκώδη φύλλα τους. Επαναλάμβανε τη διαδικασία μέχρι να μην υπάρχει ίχνος από χώμα ή ζιζάνια και το νερό να είναι καθαρό. Τις στραγγίζεις, τις σκουπίζεις και τις μαγειρεύεις ή τις σκορπάς ωμές σε κάποια σαλάτα που θα ραντίσεις με ελαιόλαδο.

Στύφνος ο χορτώδης

Ο στύφνος είναι θαμνώδες φυτό με όρθιο βλαστό που διακλαδίζεται. Τα φύλλα του είναι ατρακτοειδή, έχει μεγάλους μίσχους και η γεύση του είναι ελαφρώς πικρή και χορτώδης. Φυτρώνει κυρίως στα πεδινά σε μποστάνια και περιβόλια. Καταναλώνεται συνήθως συνδυαστικά με βλίτα και λαχανικά όπως φασόλια ή κολοκυθάκια σε σαλάτες, ή τσιγαριαστός.

Πώς θα τον προετοιμάσεις: Η προετοιμασία του δε διαφέρει από τα υπόλοιπα φυλλώδη λαχανικά. Ακολούθησε τα ίδια βήματα με το καθάρισμα και πλύσιμο των βλίτων.

Αλμύρα η αλμυρή

Η αλμύρα είναι φυτό που τα φύλλα του έχουν σχήμα βελόνας και φυτρώνει σε παράκτιες περιοχές και σε εκβολές ποταμών που δέχονται την επίδραση του αλμυρού νερού. Τα χλωρά βλαστάρια της τρώγονται όπως τα χόρτα. Στην αγορά θα τη βρείς στην καλλιεργήσιμη μορφή της. Τρώγεται ωμή ή και τουρσί αλλά ελαφρώς ζεματισμένη σε σαλάτες είναι ακόμα καλύτερη.

Πώς θα την προετοιμάσεις: Κόβεις πρώτα το κάτω μέρος του φυτού καθαρίζοντάς το από τμήματα που πιθανόν να μην τρώγονται. Αφαιρείς τυχόν μαραμένα ή κιτρινισμένα στελέχη. Βυθίζεις την αλμύρα σε λεκάνη με καθαρό νερό και λίγο ξίδι. Μην προσθέσεις αλάτι, είναι εκ φύσεως αλμυρούτσικη. Απλά να την πλύνεις με προσοχή και σωστά. Τη στραγγίζεις και την καταναλώνεις όπως επιθυμείς.

Αρμυρήθρα το «σπαράγγι της θάλασσας»

Η αρμυρήθρα είναι φυτό σαρκώδες και «αλατόφιλο» που φυτρώνει στις παραθαλάσσιες περιοχές. Τα χλωρά βλαστάρια της τρώγονται σαν χορταρικό και η γεύση τους θυμίζει αλμυρό σπαράγγι. Μην δοκιμάσεις να την μαζέψεις μόνος σου, αν δεν έχεις εξασκηθεί στο σπορ του «τροφοσυλλέκτη», γιατί υπάρχουν πολλά είδη της τα οποία δεν είναι βρώσιμα. Δεν θα τη βρεις στην αγορά σε καλλιεργήσιμη μορφή.

Πώς θα την προετοιμάσεις: Κόψε από τη βάση του φυτού τυχόν κατεστραμμένο, κιτρινισμένο ή λιγότερο σαρκώδες τμήμα. Αφαιρείς επίσης κιτρινισμένα ή μαραμένα στελέχη. Βυθίζεις τις αρμυρήθρες σε μια λεκάνη με νερό και λίγο ξίδι και τις ξεπλένεις προσεκτικά. Στραγγίζεις το νερό και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία μέχρι να είναι εντελώς καθαρές και έτοιμες για κατανάλωση.

Κρίταμο το μυρωδάτο

Το κρίταμο ή «κρίθμο το παραθαλάσσιο», όπως λέει και το όνομά του είναι φυτό που ευδοκιμεί σε βραχώδεις παραθαλάσσιες περιοχές, συνήθως στα κοιλώματα των θαλασσινών απότομων βράχων. Τα φύλλα του, με σκούρο πράσινο χρώμα, είναι λεία, επιμήκη και σαρκώδη. Είναι ιδανικό για σαλάτα και συνοδεύει ευχάριστα διάφορα θαλασσινά μεζεδάκια. Είναι επίσης πολύ νόστιμο και τουρσί.

Πώς θα το προετοιμάσεις: Ξεχώρισε τα τρυφερά φυλλαράκια από τα κοτσάνια. Πέταξε τα κοτσάνια και τυχόν κιτρινισμένα φύλλα. Σε μια λεκάνη βάλε άφθονο κρύο νερό, τα ξεπλένεις και τα στραγγίζεις. Επαναλάμβανε τη διαδικασία 1-2 φορές ακόμα. Τα στεγνώνεις βάζοντάς τα σε ένα καθαρό πανί και αφού στεγνώσουν καλά, τα καταναλώνεις όπως επιθυμείς.

Πηγή: www.olivemagazine.gr