02Μαρ

φουντ Μπλόγκερ │ Σπαράγγια και 7 σημαντικά οφέλη για την υγεία!

Τα σπαράγγια αυτή την περίοδο (άνοιξη) βρίσκονται στην εποχή τους! Είναι τρόφιμο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση. Περιέχουν βιταμίνη C, E, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καροτένιο, μαγνήσιο, φώσφορο και ασβέστιο!

Είναι κατάλληλη τροφή για δίαιτα, καθώς έχουν χαμηλή θερμιδική αξία (100γρ. μας δίνουν μόλις, 26 θερμίδες) και λόγω της ουσίας ασπαραγίνης που έχουν διουρητική δράση!

Εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχουν, βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, στην καταπολέμηση της αρθρίτιδας, των αυτοάνοσων νοσημάτων και του άσθματος!

Ας δούμε, τα 7 σημαντικότερα οφέλη των σπαραγγιών, για την υγεία!

1.Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, απαραίτητη για την καλή πέψη και την ανοσία.

2.Περιέχουν μια σειρά από αντι-φλεγμονώδεις ενώσεις, που προστατεύουν από τον διαβήτη τύπου 2 και την καρδιακή νόσο.

3.Η γλουταθειόνη, που βρίσκεται σε αφθονία στα σπαράγγια, περιέχει τρία αμινοξέα (γλουταμικό οξύ, γλυκίνη και κυστεΐνη), που ο συνδυασμός τους, αποτελεί έναν ισχυρό αντιοξειδωτικό σύμμαχο για το σώμα, για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο και από τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού.

4.Η βιταμίνη Κ στα σπαράγγια, είναι εξαιρετική για την υγιή πήξη του αίματος και την ενίσχυση των οστών.

5.Έχει βρεθεί, ότι περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα ινουλίνης, ενός πρεβιοτικού, που βοηθά στην καλή κατάσταση του πεπτικού συστήματος, στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ορθού και στην αύξηση της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών.

6.Τα νέα είναι καλά, για εκείνους που «αγωνίζονται» για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα τους: Τα σπαράγγια είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι γνωστό,  ότι ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

7.Τα πράσινα σπαράγγια, είναι πολύ πιο ωφέλιμα από τα λευκά. Περιέχουν βιταμίνη Α για καλύτερη όραση, κάλιο για την ομαλή λειτουργία των νεφρών, καθώς και ιχνοστοιχεία, που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Όπως «γρήγορα» αντιλαμβάνεστε, επιβάλετε να εντάξετε τα σπαράγγια στην διατροφή σας, ιδιαίτερα τώρα που είναι η εποχή τους! Μπορείτε να τα καταναλώσετε –  μαγειρέψετε με διάφορους τρόπους, όπως:

Βραστά: Βάλτε τα, σε αλατισμένο νερό που βράζει. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο λεμόνι!

Στον ατμό: Θα χρειαστούν περίπου 5Ꞌ-8Ꞌ λεπτά, αλλά εάν είναι μεγάλα μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 20Ꞌ λεπτά. Διατηρούν καλύτερα τις θρεπτικές τους ουσίες και τη γεύση τους.

Σε wokΚόψτε τα, διαγώνια σε μικρά κομμάτια (περίπου 1 εκ.), αφήνοντας τις άκρες ολόκληρες. τηγανίστε τα με λίγο λάδι σε wok, για 3Ꞌ-5Ꞌ λεπτά.

Στην σχάρα: Ραντίστε τα με ελαιόλαδο και ψήστε τα στη σχάρα για 3Ꞌ-5Ꞌ λεπτά. Σερβίρετε, με αλάτι, πιπέρι και λαδολέμονο.

Στον φούρνο: Βάλτε τα σε ταψί, ρίξτε λίγο αλάτι και λάδι και ψήστε τα στους 200°C για 10Ꞌ-12Ꞌ λεπτά.

Γενικότερα, βάλτε τα, σε σούπες, σε σαλάτες, σε ομελέτες, στα ζυμαρικά και όπου επιθυμείτε σύμφωνα, με τα γευστικά γούστα σας! Κάντε αναζήτηση (σπαράγγια), στην στήλη μας, «ιστορίες της Κουζίνας» και βρείτε εύκολες και νόστιμες συνταγές με σπαράγγια!



     

    TAGS:

    , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,