24Νοέ

Γάλα αμυγδάλου, για χορτοφάγους και όχι μόνο! + Σπιτική συνταγή!

Το γάλα από ωμά αμύγδαλα αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου, είναι ένα αγνό ρόφημα με πολλά θρεπτικά συστατικά. Ιδανικό για χορτοφάγους και άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη που δεν πίνουν γάλα αγελάδας. Κατάλληλο για συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής.

(+): Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και μέταλλα (π.χ. σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και μαγνήσιο) και περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες. Από την άλλη, δεν περιέχει λακτόζη, χοληστερίνη, γλουτένη, ζάχαρη και αλάτι.
(-): Σε αντίθεση με τον καρπό, το γάλα αμυγδάλου δεν είναι πηγή φυτικών ινών.
Διατροφική αξία (100ml):  Θερμίδες:12, Λίπος: 0,97gr., Ασβέστιο: 156 mg

Διατροφικό tip: Το γάλα αμυγδάλου χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό γάλακτος του εμπορίου. Είναι χρήσιμο ειδικά ως γαλακτοκομικό υποκατάστατο σε αμυλούχα γεύματα ή με δημητριακά και έχει πραγματικά τη γεύση γάλακτος.

Beauty Tip: Μην πετάξετε τους καρπούς που απέμειναν. Χρησιμοποιείστε τους προς όφελος σας, κάνοντας ένα πραγματικά ευεργετικό scrub (απολέπιση) στο σώμα. Αφήνει απίστευτα απαλή και ενυδατωμένη την επιδερμίδα.

Διαβάστε παρακάτω, πως θα φτιάξετε σπιτικό γάλα αμυγδάλου!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

100 γρ. ωμά αμύγδαλα ένα φλιτζάνι)
825 ml εμφιαλωμένο νερό (3 και 3/4 φλιτζάνια)

Πώς να το φτιάξετε:

Βάζετε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ με εμφιαλωμένο νερό για 8 με 10 ώρες. Μετά το πέρας των 10 ωρών, σουρώνετε τα αμύγδαλα πετάτε το νερό, τα πλένετε και τα βάζετε σε ένα μπλέντερ αρκετά ισχυρό και δυνατό. Τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν πολτός.

Αφήνετε το μείγμα να «δέσει» για 30 λεπτά, τουλάχιστον, και το περνάτε από σουρωτήρι ή με κάποιο άλλο τρόπο όπως ένα καθαρό λινό ύφασμα για να κρατήσει τον λιωμένο καρπό. Κρατάτε το λευκό υγρό (γάλα) που σουρώσατε. Κάντε την ίδια διαδικασία έως ότου ξεζουμίσετε τον καρπό.

Βάζετε ξανά τα τριμμένα αμύγδαλα (πολτό) στο μπλέντερ, προσθέτετε 1 3 και 3/4 φλιτζάνια εμφιαλωμένο νερό και ακολουθείτε την ίδια διαδικασία όπως προηγουμένως. Προσθέστε στο μείγμα το γάλα από το πρώτο στράγγισμα.

Δεν ενδείκνυται για κατάψυξη, διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.