ιστορίες της Κουζίνας | Κοτόπουλο λεμονάτο με πλιγούρι!
Υλικά που θα χρειαστείς (για 4-6 άτομα):
Για το κοτόπουλο:
1 μέτριο κοτόπουλο (σε μερίδες)
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
1-2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)
Μερικές πράσινες ελιές ξαλμυρισμένες (κατά προτίμηση χωρίς κουκούτσι)
½ ποτηράκι λευκό κρασί
Χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
Λίγο χοντροσπασμένο κόλιανδρο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πλιγούρι:
300 γρ. πλιγούρι
400 ml ζωμό κοτόπουλου (καυτό)
Αλάτι και πιπέρι
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά
Πώς να το φτιάξεις:
Πλύνε και σκούπισε με χαρτί κουζίνας το κοτόπουλο και στη συνέχεια πασπάλισε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Ζέστανε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σόταρε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάλε το κοτόπουλο από τη κατσαρόλα και άφησέ το στην άκρη. Ρίξε στη κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακάτεψε για 1′-2′ λεπτά και όταν μαραθούν ρίξε το κοτόπουλο, το ξύσμα λεμονιού και τον κόλιανδρο. Ανακάτεψε και σόταρε άλλα 2′ λεπτά και σβήσε με το κρασί. Περίμενε να εξατμιστεί και ρίξε τον χυμό από το λεμόνι και αρκετό νερό για να σκεπαστεί το κοτόπουλο. Σκέπασε το φαγητό και άφησέ το να σιγοβράσει περίπου 45′ λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο και να πήξει η σάλτσα του. Πρόσθεσε τις ελιές τα τελευταία 5′ λεπτά. Αν χρειαστεί πρόσθεσε λίγο αλάτι και πιπέρι ακόμα. Ετοίμασε το πλιγούρι: το μουλιάζεις στον καυτό ζωμό για 30′ περίπου λεπτά. Το αφήνεις να απορροφήσει όλο το ζωμό, ανακατεύοντας συχνά. Σέρβιρε σε κάθε πιάτο λίγο πλιγούρι και από πάνω το κοτόπουλο με τις ελιές και την σάλτσα του. Πασπάλισε εάν θέλεις με μαϊντανό!
Καλή όρεξη!
Θερμίδες: Μια μερίδα κοτόπουλο με πλιγούρι αποδίδει περίπου 440 θερμίδες (Kcal).
Social media