06Μαΐ

ιστορίες της Κουζίνας | Μακαρόνια με γαρίδες και ψητά ντοματίνια!

Σήμερα, θα σου προτείνω μια συνταγή που «μοσχοβολάει» θάλασσα! Έτσι, για να μπεις σιγά-σιγά στο κλίμα! Θα κάνω όμως μια «στάση» (πριν περάσουμε να δούμε την συνταγή) στις γαρίδες γιατί πραγματικά αξίζει να μάθεις κάποια «πράγματα» για αυτές!

SONY DSC

O πιο γνωστός τύπος ελληνικής γαρίδας είναι η «γάμπαρη» όπου ψαρεύεται στην Πρέβεζα, στην Aλεξανδρούπολη και στον Πλαταμώνα. Από διατροφικής πλευράς, οι γαρίδες περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις δυο μοναδικών αντιοξειδωτικών συστατικών, της ασταξανθίνης και του σεληνίου. Η ασταξανθίνη, είναι μια φυσική αντιοξειδωτική αλλά και χρωστική ουσία, που δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα στις γαρίδες (κόκκινο και πορτοκαλί). Είναι ένα καροτενοειδές που έχει  ενδιαφέρον κυρίως, λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Η ασταξανθίνη έχει το πλεονέκτημα να «ταξιδεύει» σε όλο το σώμα και σε όλα τα όργανα όπως στον εγκέφαλο, στην καρδιά, στους μύες ακόμα και στο δέρμα, καταπολεμώντας τις οξειδώσεις και τις φλεγμονές.

2

Από την άλλη το σελήνιο, είναι ένα απαραίτητο για τον οργανισμό μας ιχνοστοιχείο, καθώς αποτελεί αντιοξειδωτικό και απαραίτητο συστατικό διάφορων ενζύμων. Εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, γι’ αυτό μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου, ενώ έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες.

SONY DSC

Τέλος, το πιο σημαντικό που αξίζει να αναφέρουμε για την  γαρίδα, είναι ότι όσοι έχουν αυξημένο ουρικό οξύ θα πρέπει να μειώσουν ή ακόμα και να αποφύγουν την κατανάλωση της διότι περιέχει πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ. Βέβαια να τονίσουμε, ότι τα 2/3 της παραγωγής ουρικού οξέως συμβαίνει ενδογενώς και μόνο το 1/3 επηρεάζεται από την διατροφή. Κατά συνέπεια, η γαρίδα από μόνη της δεν μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, εάν δεν υπάρχει προδιάθεση.

Υλικά που θα χρειαστείς (για 4 άτομα):

500 γρ. spaghetti

500 γρ. γαρίδες (την ψίχα μόνο)

1/4 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1 δόση ψητά ντοματίνια (σε ταψί ντοματίνια, ελαιόλαδο, αλάτι, καστανή ζάχαρη, θυμάρι)

½ φλιτζάνι τσαγιού Μπισκ γαρίδας (δες παρακάτω πως να το φτιάξεις)

2-3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός

Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Βασιλικός φρέσκος σε φύλλα για γαρνίρισμα

Αλάτι

Πώς να τα φτιάξεις:

Βράζεις τα ζυμαρικά και τα στραγγίζεις. Ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις τις γαρίδες σε δυνατή φωτιά για 2′-3′ λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα και τις βγάζεις από την φωτιά. Βάλε σε ταψάκι τα ντοματίνια με τα υπόλοιπα υλικά τους και ψήσε σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 15′-20′ λεπτά. Με τη μαύρη ζάχαρη καραμελώνουν! Ανακάτευε τα ζυμαρικά, τα ντοματίνια, την μπισκ, τον μαϊντανό και τις γαρίδες. Πασπάλισε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρέσκο βασιλικό. Σέρβιρε.

ΜΠΙΣΚ: (Ζωμός γαρίδας ή καραβίδας ή αστακού για ζυμαρικά ή ριζότο)

Υλικά που θα χρειαστείς:

Τα κεφάλια από ½ κιλό γαρίδες
1 ξερό κρεμμύδι
1 καρότο
1 κολοκυθάκι
15 κοτσανάκια από μαϊντανό
¼ φλ. ελαιόλαδο
¼ φλ. μπράντι (drambuie, μαρτίνι ταιριάζουν με θαλασσινά)
1 ½ φλ. ζεστό νερό
Αλάτι

Πώς να το φτιάξεις:

Καθάρισε και ψιλόκοψε τα λαχανικά. Σόταρε τα με τα κεφάλια από τις γαρίδες και το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά. Σβήσε με το ποτό, πρόσθεσε το μαϊντανό και μετά από λίγα λεπτά, πρόσθεσε το νερό και λίγο αλάτι. Βράζεις σε χαμηλή φωτιά για 15′ λεπτά, μέχρι να μείνει η μισή ποσότητα της σάλτσας. Στραγγίζεις και κρατάς την μπισκ, για να την χρησιμοποιήσεις για σάλτσες με θαλασσινά για ζυμαρικά ή ριζότο. Μπορείς να κάνεις μεγαλύτερη ποσότητα και να την διατηρήσεις στην κατάψυξη και σε παγοθήκες, ακόμη για 2-3 μήνες!

Καλή όρεξη!

Θερμίδες: 1 μερίδα μακαρόνια με γαρίδες και ψητά ντοματίνια αποδίδει 550 θερμίδες (Kcal).



 

Share This Story, Choose Your Platform!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email