08Σεπ

ιστορίες της Κουζίνας | Γλυκιά κολοκυθόπιτα!

Έφτασε η ώρα για γλυκιά κολοκυθόπιτα! Ένα γλυκό σκέτη «ζωγραφιά»!!! Αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου και αναμένω κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, για να το φτιάξω! Είναι εύκολη συνταγή και πίστεψε με, το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει!

Σαββατοκύριακο έρχεται, αγόρασε τα υλικά, φτιάξε την συνταγή και κάλεσε τους φίλους σου για καφέ και γλυκάκι! Απόλαυσε μαζί τους όμορφες, εποικοδομητικές και ανέμελες στιγμές, έτσι και αλλιώς, η ζωή είναι στιγμές!!!

1

Βέβαια, πέρα από την νοστιμιά του γλυκού (που είναι αδιαμφισβήτητη), πρέπει να λάβεις υπόψη σου (γενικότερα να το κάνεις) και τι μέλλει γενέσθαι διατροφικά με την κολοκύθα! Παρακάτω, θα διαβάσεις σύντομα διατροφικά χαρακτηριστικά αυτού του υπέροχου λαχανικού! Σήμερα, δεν θα απολαύσεις απλά, αλλά θα ξέρεις και τι απολαμβάνεις!!!

2

Κολοκύθα λοιπόν…

Αυτή την περίοδο βρίσκεται στα «καλύτερα» της! Δηλαδή, στην εποχή της!!! Φθινοπωρινό λαχανικό! Αποτελεί μια τροφή, που προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας και μπορούμε να την «βρούμε» σε γλυκά, πίτες, σούπες και διάφορες συνταγές!!!

Είναι λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά! Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή (για τον λόγο αυτό οφείλεται το πορτοκαλί της χρώμα), είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α και η κατανάλωσή της (σπόροι και σάρκα), βοηθά στην υγεία των ματιών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

3

Περιέχει Βιταμίνη C, που βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, βελτιώνει το ανοσοποιητικό και προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για διάφορες βιολογικές λειτουργίες καθώς και για υγιή οστά και δόντια.

Επίσης, περιέχει κάλιο και ψευδάργυρο. Μελέτες έχουν δείξει, ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και υπέρτασης. Επίσης, ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την οστική πυκνότητα, ιδιαίτερα σε άτομα με κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Αξίζει να αναφέρω, ότι η κολοκύθα είναι χαμηλή σε θερμίδες (100γρ αποδίδουν 26 θερμίδες) και περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών. Είναι αποτελεσματική για γαστρεντερικές διαταραχές, όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία κα.

Ας περάσουμε να δούμε πως να φτιάξεις αυτό το πεντανόστιμο γλυκό!

4

Υλικά που θα χρειαστείς:

Για τη γέμιση:

vitam-430x205

100 γρ Βιτάμ Κλασικό
2 κιλά κολοκύθα
2 κ.σ μέλι
1 κ.γ κανέλα
100 γρ καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη (προαιρετικά)

Για το χειροποίητο φύλλο:

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
130 γρ Βιτάμ λιωμένο σε χαμηλή θερμοκρασία
1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
Ελάχιστο αλάτι (1 κοφτό κουτ. γλυκού)
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό

Πώς να την φτιάξεις:

Προετοιμασία της κολοκύθας:

  1. Καθάρισε την κολοκύθα από τα εξωτερικά σκληρά φλούδια της.

  2. Την κόβεις σε μικρά κομμάτια και την βάζεις σε βραστό νερό για 35′ λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία, έως ότου μαλακώσει πολύ καλά και στην συνέχεια την στραγγίζουμε.

  3. Αφού φύγουν τα πολλά νερά, την τοποθετείς μέσα στο σουρωτήρι και την σκεπάζεις με ένα πιάτο, βάζοντάς επάνω του κάτι πολύ βαρύ για να την πιέζει (ώστε να φύγουν όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά). Την αφήνεις έτσι για 1′ ώρα τουλάχιστον.

Προετοιμασία για το χειροποίητο φύλλο:

  1. Ρίξε σε μια λεκάνη το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το λιωμένο Βιτάμ, ζυμώνεις μέχρι να γίνει μια αφράτη ζύμη. Έπειτα αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20′ λεπτά. Παράλληλα, ρίξε την κολοκύθα σε μια λεκάνη και πρόσθεσε το Βιτάμ, το μέλι, την κανέλα και την καρυδόψιχα.

  2. Ανοίγεις 2 φύλλα στο μέγεθος του ταψιού σου, το οποίο προηγουμένως έχεις αλείψει με Βιτάμ. Στρώσε το πρώτο φύλλο και ρίξε επάνω του τη γέμιση. Κλείσε με το δεύτερο φύλλο και ράντισε την πίτα με λίγο Βιτάμ. Γύρισε προς τα μέσα τα κομμάτια του φύλλου που περισσεύουν από το ταψί.

  3. Ψήσε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 35′-40′ λεπτά περίπου. Μπορείς να τη σερβίρεις ζεστή ή κρύα, με μέλι ή ζάχαρη άχνη και κανέλα. (Εναλλακτικά αντί για χειροποίητο φύλλο μπορείς να χρησιμοποιήσεις φύλλο κρούστας για γλυκά ταψιού. Βάλε 5 φύλλα στον πάτο του ταψιού, το κάθε ένα αλειμμένο με λιωμένο Βιτάμ, και για το κλείσιμο της πίτας άλλα 5 φύλλα με την ίδια ακριβώς προεργασία. Τέλος, ραντίζεις με νερό τα φύλλα από το καπάκι της πίτας και ψήνεις στους ίδιους χρόνους).

Χρόνος Ψησίματος: 35′-40′ λεπτά.

Θερμίδες: 1 κομμάτι γλυκιά κολοκυθόπιτα (100γρ) αποδίδει περίπου 250 θερμίδες (Kcal).

logo_vitam

Βιτάμ: Το αγαπημένο όλων μας!

Επέλεξε το αγαπημένο όλων μας, το Βιτάμ! Θα απογειώσει την συνταγή σου! Το Βιτάμ, περιέχει απαραίτητα ω-3 και ω-6 λιπαρά, λόγω των κατάλληλα επιλεγμένων φυτικών ελαίων της συνταγής του!

 

ZEYKILH YPOGRAFH BLOG-new