27Οκτ

ημερολόγιο Διατροφής | Savvas…Caffe!

Τι είναι αυτό που μετατρέπει την απόλαυση ενός εσπρέσο σε μοναδική εμπειρία;

Γιατί δεν συναντάται αυτή η απόλαυση και σε άλλα ροφήματα που προκύπτουν από καβουρδισμένους κόκκους;

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα δοθεί αν χρησιμοποιήσουμε μονό μερικές από τις 5 αισθήσεις μας κατά το μικρό διάστημα που χρειάζεται για να γευτούμε πλήρως έναν εσπρέσο.

Η προέλευση της λέξης καφέ είναι η “qhawe” που στα αραβικά σημαίνει ρόφημα φυτού. Ο εσπρέσο είναι το μοναδικό ρόφημα που μας «ξυπνάει», μας διεγείρει. Αυτό όμως δεν γίνεται απλώς επειδή περιέχει καφεΐνη. Αντίθετα, ένας ποιοτικός Arabica δεν περιέχει περισσότερο από 100 μγ καφεΐνης. Αυτό συμβαίνει γιατί η ποικιλία Arabica σε σύγκριση με τη Robusta έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη ( 1,1-1,7% έναντι 2-4,5%).

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο πολύ μικρός χρόνος απόσταξης του εσπρέσο δεν αρκεί για να διαλυθεί ολόκληρη η περιεκτικότητα καφεΐνης του αλεσμένου κόκκου. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ένα εξαιρετικό ρόφημα με ισορροπημένη ποσότητα καφεΐνης.

Τέλος, στους υπερεκχειλισμένους εσπρέσο το μονό που καταφέρνουμε (αν ο καφές τρέξει παραπάνω από το κανονικό) είναι να έχουμε κακή γεύση, άσχημο άρωμα, πολύ καφεΐνη.

Λίγοι γνωρίζουν επίσης ότι ο λούγκο δεν είναι εσπρέσο που το αφήνουμε νε τρέξει παραπάνω νομίζοντας πως θα γίνει ελαφρύς. Απελευθερώνουμε όλα τα κακά στοιχεία που μπορεί να έχει μαζί και την καφεΐνη.
Με λίγο ζεστό νερό από πριν στην κούπα λοιπόν και έναν κανονικά εκχυλισμένο εσπρέσο θα έχουμε ένα επιτυχημένο «λούγκο».

Λίγοι από μας γνωρίζουν ότι το τσάι, η σοκολάτα, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και άλλες τροφές και φαρμακευτικά προϊόντα περιέχουν καφεΐνη.

Εξίσου, λίγοι γνωρίζουν ότι ένα φλιτζάνι εσπρέσο κατά μέσο όρο περιέχει λιγότερη καφεΐνη από αλλά ροφήματα καφέ. Για παράδειγμα ένας εσπρέσο μπορεί να περιέχει από 90-200 χιλιοστόγραμμα έναντι 150-300 της μόκας!