07Σεπ

ημερολόγιο Διατροφής | ΣΥΚΟ…

Τα σύκα έχουν προέλευση από την Νότια Αραβία. Πρόκειται για ένα φρούτο που το βρίσκουμε κατά κόρον στις μεσογειακές χώρες και υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα σύκα.

Ο καρπός τους έχει σχήμα σφαιρικό ή αχλαδόμορφο και ο φλοιός τους έχει διάφορες αποχρώσεις που ξεκινάει από κίτρινο και φτάνει σε πράσινο, μωβ ή μαύρο. Μία γνωστή ποικιλία σύκων είναι τα βασιλικά μαύρα, που είναι μεγάλα και ωριμάζουν τον Αύγουστο. Όσο αφορά την θρεπτική τους αξία, αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών και γι’αυτό άλλωστε θεωρούνται φρούτα κατ’εξοχήν κατά της δυσκοιλιότητας. Επίσης, περιέχουν αξιοσημείωτες ποσότητες καλίου, ενός συστατικού που σχετίζεται με τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Και τέλος, είναι από τις πιο πλούσιες πηγές ασβεστίου ανάμεσα στα φρούτα οπότε ενδείκνυται για γυναίκες με οστεοπόρωση.

Γενικά, τα ελληνικά σύκα αρχίζουν να βγαίνουν στην αγορά από τα τέλη  Ιουλίου και υπάρχουν μέχρι τον Σεπτέμβριο μήνα. Τα σύκα είναι από τα φρούτα που συντηρούνται δύσκολα και για μικρό χρονικό διάστημα οπότε πρέπει να καταναλώνονται σύντομα. Τα καταναλώνουμε νωπά ή αποξηραμένα.

Θρεπτική αξία του σύκου:

3 μέτρια σύκα μάς δίνουν: 65 θερμίδες, 10% της ΣΗΠ σε φυτικές ίνες, 8% της ΣΗΠ σε κάλιο (Κ).