29Μαΐ

ημερολόγιο Διατροφής | 6 + 6 συμβουλές για διατροφή και υγεία! (Part 2)

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση όταν πρόκειται για την υγεία και τη διατροφή! Οι άνθρωποι, αλλά ακόμη και οι ειδικοί, συχνά φαίνεται να διαφωνούν και να έχουν διαφορετικές απόψεις!

Ωστόσο, παρ’όλες τις διαφωνίες, υπάρχουν κάποια στάνταρ, που δεν χωρούν διαφωνίες, διότι τεκμηριώνονται από ερευνητικές μελέτες.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες συμβουλές για την διατροφή και την υγεία μας, που έχουν βασιστεί σε έρευνες και δεν «χωρούν» αμφισβητήσεις.

1. Φροντίστε την υγεία του εντέρου με φυτικές ίνες και προβιοτικά

Ένας καλός τρόπος για να βελτιωθεί η υγεία του εντέρου, είναι να τρώτε τα προβιοτικά τρόφιμα (όπως το γιαούρτι και το λάχανο τουρσί), να λάβετε προβιοτικά συμπληρώματα και να τρώτε πολλές φυτικές ίνες. Οι ίνες λειτουργούν ως καύσιμο για τα βακτήρια του εντέρου.

2. Πιείτε νερό, πολύ νερό

Πίνοντας αρκετό νερό μπορεί να έχετε πολλά οφέλη. Ένας σημαντικός παράγοντας, είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην ποσότητα των θερμίδων που καίτε.

Σύμφωνα με  μελέτες, μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό κατά 24-30% σε μια περίοδο 1-1,5 ώρες. Αυτό μπορεί να ανέλθει σε 96 επιπλέον θερμίδες που καίγονται εάν πίνετε 2 λίτρα του νερού ανά ημέρα.

Επίσης, μια καλή στιγμή για να πιείτε νερό είναι μισή ώρα πριν από τα γεύματα σας. Μελέτη έδειξε ότι μισό λίτρο νερό, 30 λεπτά πριν από κάθε γεύμα, βοηθά στην απώλεια βάρους κατά 44%.

3. Μην τρώτε το κρέας σας «καμένο»

Το κρέας μπορεί να είναι ένα θρεπτικό και υγιεινό μέρος της διατροφής σας. Είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη και περιέχει διάφορες σημαντικές θρεπτικές ουσίες.

Τα προβλήματα εμφανίζονται όταν το κρέας είναι πολύ ψημένο ή καμένο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό επιβλαβών ενώσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου.

4. Τρώτε λαχανικά και φρούτα

Είναι γεμάτα με προβιοτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και όλα τα είδη των αντιοξειδωτικών.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν εντάξει καθημερινά στην διατροφή τους λαχανικά και φρούτα ζουν περισσότερο και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και όλα τα είδη των ασθενειών.

5. Φροντίστε να τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Τρώτε αρκετή πρωτεΐνη, είναι εξαιρετικά σημαντική και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι πολύ χαμηλή.

Η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την απώλεια βάρους και λειτουργεί μέσω αρκετών διαφορετικών μηχανισμών.

Μια υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό σημαντικά, ενώ σε κάνουν να νιώθεις τόσο πλήρη που τρώτε αυτόματα λιγότερες θερμίδες. Μπορεί επίσης να μειώσει την επιθυμία για τσιμπολόγημα. Τρώτε πολλές πρωτεΐνες έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

6. Κάντε αεροβική άσκηση ή απλά περπατήστε περισσότερο

Κάνοντας αερόβια άσκηση (ή cardio) είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την ψυχική και σωματική υγεία σας. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, στη μείωση του λίπους της κοιλιάς, και του λίπους που συσσωρεύεται γύρω από τα ζωτικά όργανα μας.

Διαβάστε ΕΔΩ το 1ο μέρος του άρθρου (Part 1).