28Μαΐ

ημερολόγιο Διατροφής | 6 + 6 συμβουλές για διατροφή και υγεία! (Part 1)

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση όταν πρόκειται για την υγεία και τη διατροφή! Οι άνθρωποι, αλλά ακόμη και οι ειδικοί, συχνά φαίνεται να διαφωνούν και να έχουν διαφορετικές απόψεις!

Ωστόσο, παρ’όλες τις διαφωνίες, υπάρχουν κάποια στάνταρ, που δεν χωρούν διαφωνίες, διότι τεκμηριώνονται από ερευνητικές μελέτες.

Παρακάτω θα δούμε κάποιες συμβουλές για την διατροφή και την υγεία μας, που έχουν βασιστεί σε έρευνες και δεν «χωρούν» αμφισβητήσεις.

1. Μην «πίνετε» θερμίδες από ζάχαρη

Γνωστό πλέον από όλους, ότι τα αναψυκτικά περιέχουν πολύ ζάχαρη και προφανώς αυτό δεν είναι καθόλου καλό για εσάς και το σώμα σας! Οι «υγρές» θερμίδες της ζάχαρης δεν «καταγράφονται»  από τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο όπως οι θερμίδες από στερεά τρόφιμα.

Τα αναψυκτικά συνδέονται στενά με την παχυσαρκία, με τον διαβήτη τύπου 2, με τις καρδιακές ασθένειες και με αρκετά άλλα προβλήματα υγείας!

Επίσης να λάβετε υπόψη, ότι και οι χυμοί φρούτων, περιέχουν πολύ ζάχαρη, και οι μικρές ποσότητες αντιοξειδωτικών δεν αναιρούν τις βλαβερές συνέπειες.

2. Καταναλώστε ξηρούς καρπούς

Παρά το γεγονός ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά θρεπτικοί και υγιεινοί. Περιέχουν μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά.Μελέτες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2 και της καρδιακής νόσου.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε, έδειξε, ότι τα αμύγδαλα βοηθούν στην απώλεια βάρους κατά 62%, σε σύγκριση με σύνθετους υδατάνθρακες.

3. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα(τύπου Junk Food) – (Καταναλώστε πραγματική τροφή)

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα στην διατροφή μας αποτελούν τον κυριότερο λόγο  για την παχυσαρκία και για τις πιο πολλές ασθένειες παγκοσμίως!

Αυτά τα τρόφιμα έχουν «σχεδιαστεί» έτσι, ώστε να «ξεγελούν» το μυαλό μας ώστε να τρώμε περισσότερο από ό,τι χρειαζόμαστε, ακόμη και να οδηγούν σε εθισμό ορισμένα άτομα.

Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία (κενές θερμίδες), αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά συστατικά όπως ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

4. Μην φοβάστε τον Καφέ

Πολλά έχουν ακουστεί σχετικά με τον καφέ. Η αλήθεια είναι, ότι στην πραγματικότητα είναι μια υγιή επιλογή.

Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά και μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν καφέ ζουν περισσότερο, έχουν μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, της νόσου του Parkinson, της νόσου του Alzheimer και πολλές άλλες ασθένειες!

5. Τρώτε λιπαρά ψάρια

Λίγο – πολύ, όλοι συμφωνούν ότι τα ψάρια είναι μία υγιή επιλογή στην διατροφή μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές για τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο οποίος περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν εντάξει τα ψάρια στην διατροφή τους έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για αρκετά είδη ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της άνοιας και της κατάθλιψης!

6. Να κοιμάστε αρκετά

Η σημασία του καλού ύπνου είναι σημαντική, τόσο σημαντική όσο η καλή διατροφή και η άσκηση, πιθανόν και περισσότερο!

Μια μελέτη έδειξε ότι η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται με 89% αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά, και 55% στους ενήλικες.

Αυτά για σήμερα, μείνετε συντονισμένοι και διαβάστε αύριο το 2ο μέρος (Part 2).