18Δεκ

ιστορίες της Κουζίνας | Ριζότο με φινόκιο και ρικότα!

Υλικά που θα χρειαστείς:

400 γρ. ρύζι αρμπόριο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 φινόκιο
1 κουτί συσκευασμένη ρικότα (250 γρ.)
1 καυτερή πιπεριά
1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
1 ποτηράκι λευκό κρασί

Πώς να το φτιάξεις:

Σε βαθύ σκεύος τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι και το βούτυρο. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και αρχίζουμε να ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό. Όση ώρα ετοιμάζουμε το ριζότο, σ’ ένα άλλο τηγάνι σε λίγο λάδι σοτάρουμε 2 σκελίδες σκόρδο και στη συνέχεια προσθέτουμε το φινόκιο ψιλοκομμένο και την καυτερή πιπεριά (peperoncino). Αφού «μαραθούν» για 5′ λεπτά προσθέτουμε ένα φλιτζάνι από τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 5′ λεπτά. Προσθέτουμε το φινόκιο στο ριζότο και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τον ζωμό μέχρι την ολοκλήρωση. Πριν αποσύρουμε το ριζότο από την φωτιά προσθέτουμε την παρμεζάνα και τη μισή ρικότα και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε, και μ’ ένα μικρό κουταλάκι βάζουμε τουφίτσες από την υπόλοιπη ρικότα πάνω στα ριζότο.

Καλή όρεξη!