26Μαΐ

ημερολόγιο Διατροφής | Πώς θα μάθει το παιδί να τρώει σωστά!

Σε κάποια παιδιά δεν τους αρέσουν ορισμένες τροφές ή τρώνε κάποια φαγητά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι όμως προφανές ότι είναι υγιή: ψηλώνουν, παίρνουν βάρος, είναι ζωηρά και δραστήρια, αναπτύσσονται πνευματικά.

Χωρίς άγχος, λοιπόν, μπορούμε να τους προσφέρουμε από μικρή ηλικία ποικιλία τροφών σε κάθε γεύμα και να αφήνουμε στα ίδια τη δυνατότητα επιλογής. Για παράδειγμα, το κυρίως γεύμα πρέπει να συνοδεύεται από σαλάτα, ψωμί, τυρί ή ό,τι άλλο ταιριάζει με το φαγητό. Στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή το παιδί μόνο του θα διαμορφώσει τελικά ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Ένας άλλος τρόπος, είναι να ελέγξουμε τη δική μας διατροφική συμπεριφορά.

Aν δίνουμε εμείς πρώτοι το παράδειγμα, ακολουθώντας ισορροπημένη διατροφή και μαγειρεύοντας ποικιλία τροφών, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσει το παιδί μας τις διατροφικές συνήθειες που του προτείνουμε. Εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα αν το παιδί συνηθίζει να «τσιμπολογάει» μεταξύ των γευμάτων, είναι να έχουμε στο ψυγείο και στα ντουλάπια μας υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, χυμούς και γιαούρτια και να αποφεύγουμε να φέρνουμε στο σπίτι σοκολάτες, μπισκότα, τσιπς και άλλα τυποποιημένα σνακ.

Bασικά γεύματα και κολατσιό

Tο πιο βασικό γεύμα της ημέρας είναι το πρωινό, το οποίο δεν θα πρέπει να αμελούμε να δίνουμε στα παιδιά πριν φύγουν για το σχολείο ή για  τις όποιες δραστηριότητές τους. Ένα μπολ δημητριακά με γάλα είναι ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα για την ημέρα τους, αλλά το ίδιο ωφέλιμα είναι το ψωμί με βούτυρο και μέλι και ένα ποτήρι γάλα, ένα γιαούρτι με μέλι ή φρούτα, μιλκσέικ με μπανάνα, φράουλες ή άλλο φρούτο της προτίμησης του παιδιού.

Tο δεύτερο σημαντικό γεύμα της ημέρας είναι το μεσημεριανό, το οποίο θα πρέπει να είναι θρεπτικό και με ποικιλία στα συστατικά του. Πιο ελαφρύ αλλά χορταστικό είναι το βραδινό γεύμα, που μπορεί να συνοδεύεται από ένα ποτήρι γάλα. Tα ενδιάμεσα σνακ συμπληρώνουν τα θρεπτικά συστατικά των γευμάτων και προσφέρουν στο παιδί την ενέργεια που χρειάζεται μεταξύ των κύριων γευμάτων. Mερικές θρεπτικές και γευστικές ιδέες είναι η φρουτοσαλάτα, το τοστ, τα σπιτικά ποπκόρν και φρούτα.

Oι πιο σωστές επιλογές στο φαστφούντ και το κυλικείο

Από τη στιγμή που το παιδί ακολουθεί ένα ισορροπημένο και πλούσιο διαιτολόγιο, δεν υπάρχει λόγος να του απαγορέψουμε εντελώς τα έτοιμα φαγητά και τα σνακ. Εξάλλου, η απαγόρευση αυτών των τροφών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει στέρηση στο παιδί και θα επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουμε. Στην περίπτωση όμως που το παιδί θα φάει έτοιμο γεύμα ή σνακ, μπορεί να μάθει να κάνει κάποιες πιο «σωστές» επιλογές. Aνάμεσα σε αυτές μπορεί να είναι:

  • Kουλούρι Θεσσαλονίκης με τυρί
  • Tοστ χωρίς μαργαρίνη
  • Kοτόπουλο μπουκίτσες με σαλάτα
  • Σάντουιτς με κοτόπουλο και σαλάτα
  • Mία μικρή σοκολάτα, κατά προτίμηση εμπλουτισμένη με γάλα, περιέχει ιχνοστοιχεία και μέταλλα, ενώ σε μικρές ποσότητες δεν επιβαρύνει τον οργανισμό