18Μαΐ

Πώς ένας Sandwich έγινε φαγητό-σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής!

Η ιδέα είναι απλή: δυο φέτες ψωμί και στη μέση οτιδήποτε εδώδιμο. Η δε σύλληψη της ιδέας εξαιρετικά αστεία, ενώ ο άνθρωπος ο οποίος ευθύνεται για το πιο διαδεδομένο φαγητό στον κόσμο δεν νομίζω ότι του πέρναγε ποτέ απ’ το μυαλό ότι η έμπνευση αυτή θα αποτελούσε την ταυτότητα του σύγχρονου κόσμου.

Ενώ η βασική πρώτη ύλη για το σάντουιτς το ψωμί, πρωτοεμφανίστηκε μόλις τη Νεολιθική εποχή, ως ολοκληρωμένη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα εμφανίστηκε και έγινε πολύ δημοφιλές στην Αγγλία του 18ου αιώνα αρχικά ανάμεσα στους κόλπους της αριστοκρατίας.

John Montagu, 4th Earl of Sandwich

Αν και η πατρότητα του αμφισβήτησης, αδιαμφισβήτητος νονός του ονόματος φέρεται ο John Montagu, 4th  Earl of Sandwich. Οι φήμες τώρα θέλουν τον εν λόγω ευγενή δεινό χαρτοπαίχτη. Μη θέλοντας λοιπόν ούτε να σηκωθεί από το χαρτοπαιχτικό τραπέζι, ούτε να χάσει το γεύμα του, ούτε και να λαδώσει τα χέρια του, μια και τότε οι Άγγλοι δεν είχαν ανακαλύψει ακόμα τα πιρούνια, ζήτησε μία ωραία πρωία από τον υπηρέτη του το γεύμα του κλεισμένο ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί.

Η άλλη εκδοχή τον θέλει πολυάσχολο με πολιτικές και στρατιωτικές ενασχολήσεις και μην έχοντας χρόνο έτρωγε στο γραφείο του sandwich. Αυτή του η συνήθεια έγινε ιδιαιτέρως δημοφιλής στους κύκλους της αριστοκρατίας που μεταξύ νυχτερινών οινοποσιών και χαρτοπαιχνιδιών ζητούσαν να φάνε κάτι «όπως κι ο Sandwich».

Το 19ο αιώνα στην Αγγλία και Ισπανία η φήμη του sandwich εξαπλώθηκε στην εργατική τάξη κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης, όπου το ζητούμενο ήταν γρήγορο, εύκολα μεταφερόμενο και φθηνό γεύμα.

Τα σάντουιτς τα βρίσκουμε σε χιλιάδες παραλλαγές για όλα τα γούστα. Εμείς όμως θα επιμένουμε στα υγιεινά σάντουιτς με μαύρο ψωμί και λαχανικά, είναι πολύ γευστικός συνδυασμός!

Οι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής το έχουν αποθεώσει. Κάτι στα όρθια και γρήγορα, γιατί ο χρόνος είναι χρήμα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ούτε ότι ετοιμάζεται γρήγορα (εκτός αν σου λείπει η φαντασία), ούτε ότι υστερεί σε γεύση. Επίσης, διαθέτει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, και βιταμίνες. Μπορεί πια κάποιος δε να το βρει σε χιλιάδες παραλλαγές για όλα τα γούστα.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο τα πάνω από 200 χρόνια ύπαρξής του η μόδα του όχι μόνο δεν έχει ξεφτίσει, τουναντίον έχει ανθίσει. Μέχρι και chef με αστέρια Michelin ασχολούνται μαζί του και το προσφέρουν με αστακό, φιλέτο ή τρούφα συνοδευμένο από champagne.

Αλήθεια, αν ο John Montagu, 4th Earl of Sandwich ζούσε στη σημερινή εποχή θα είχε κρατήσει πνευματικά δικαιώματα;