17Νοέ

Όταν η Ευαγγελία συνάντησε τον Κυρ Γιάννη στη φουφού του!

Λατρεύω τα κάστανα, είναι η αλήθεια, είτε ψητά είτε βραστά και το ραντεβού μου με τον Κυρ Γιάννη, είναι αδιαπραγμάτευτο κάθε χρόνο τέτοια εποχή! Πλέον, μετά από τόσα χρόνια, έχουμε γνωριστεί αρκετά καλά, μόνιμος πελάτης βλέπετε! Την Κυριακή το απόγευμα (στον καθιερωμένο μου περίπατο) που τον συνάντησα, σταμάτησα να του πω μια καλησπέρα και να αγοράσω κάστανα. Η αλήθεια είναι ότι με προσέχει ιδιαίτερα! πάντα με κερνάει και 1-2 παραπάνω!

Για πρώτη φορά, ομολογώ όλα αυτά τα χρόνια,  μου είπε: “Ευαγγελία μάθε τον κόσμο να τρώει κάστανα”. Και αρχίζει να μου μιλά για αυτά, ξέρετε, την θρεπτική αξία, τις ιδιότητες, κάποιες συνταγές… σάστισα, ομολογώ δεν το περίμενα να ξέρει τόσα πολλά για το κάστανο!

Στην Ελλάδα, ο καστανάς, είναι από τα πιο παλιά και παραδοσιακά επαγγέλματα και η εικόνα ενός ανθρώπου με μία μικρή ψησταριά “φουφού” να ψήνει κάστανα το χειμώνα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, έχει μείνει εικόνα-κλισέ της «παλιάς» εποχής. Αποτελεί  το τρόφιμο-σύμβολο φθινοπώρου και χειμώνα, αυτό που συντροφεύει χαλαρές βραδιές στο σπίτι αλλά και γιορτινές στιγμές.

Τα κάστανα αποδίδουν, περίπου 213 θερμίδες (Kcals)  ανά 100 γρ.

Γιατί  πρέπει να καταναλώνετε κάστανα;

Το κάστανο ανήκει στους ξηρούς καρπούς. Μελέτες δείχνουν, πως άτομα που καταναλώνουν ξηρούς καρπούς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουν σε μια δίαιτα, λόγω της ιδιότητάς τους να ελαχιστοποιούν τις «λιγούρες» (cravings) μεταξύ των γευμάτων. Επίσης:

  • Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας τους σε νάτριο.
  • Έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λίπος και μάλιστα αποτελούνται περισσότερο από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.  Ένα σημαντικό πλεονέκτημα, είναι ότι δεν περιέχουν χοληστερόλη. Έτσι συμβάλλουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης.
  • Αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης C, αυτού του φυσικού αντιοξειδωτικού με τις ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό (σύνθεση κολλαγόνου, απορρόφηση σιδήρου κ.α.)
  • Ενδιαφέρον, έχει ότι περιέχουν ασβέστιο, ένα μεταλλικό στοιχείο με δομικό ρόλο στα οστά και τα δόντια και κάλιο,  κύριο ρυθμιστή της οξεοβασικής ισορροπίας.
  • Επιπλέον, αποτελούν μία τροφή «φιλική» προς τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Και εννοείτε, ότι ανανέωσα το ραντεβού μου με τον Κυρ Γιάννη, για το επόμενο Σαββατοκύριακο! Όπως λέει και ο Κυρ Γιάννης «μάθετε να τρώτε κάστανα»! Ευελπιστώ, τις  επόμενες ημέρες να έχω μια «ωραία» και «ανθρώπινη» ιστορία να «μοιραστώ» μαζί σας!