15Ιούλ

ημερολόγιο Διατροφής │ Διατροφή κατά την περίοδο των διακοπών!

Έχεις αρκετό χρόνο και ράθυμη διάθεση, θέλεις να κακομάθεις λιγάκι τον εαυτό σου, μετά από ένα δύσκολο χρονικό διάστημα με δουλειές και υποχρεώσεις! Δεν ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα άλλωστε, θα σκεφτείς «Σε διακοπές είμαι, θα τα κάνω όλα με τον δικό μου τρόπο και διαφορετικά»! Οι αλλαγές αυτές είναι αναγκαίες και θεμιτές, άλλωστε σε τέτοιες περιόδους ανεμελιάς και ξεκούρασης χαλαρώνουμε, τρώμε παραπάνω γεύματα από ότι συνηθίζαμε! Αυτό βέβαια έχει ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός να παθαίνει ένα είδος σοκ από τις ξαφνικές διατροφικές αλλαγές! Τα κιλά συσσωρεύονται πιο γρήγορα και γυρίζουμε πίσω με τις αποσκευές μας εκτός από άπλυτα και με κάποια extra κιλά!

Σε συμβουλεύω, να μην κάνεις «εκπτώσεις» στην καλοκαιρινή σου διάθεση, ούτε στις ατελείωτες ώρες στην παραλία, αλλά ούτε και στις βόλτες στα σοκάκια! Σε προτρέπω, να αγαπήσεις το σώμα σου και να αποφύγεις κάποιες «κλισέ» διατροφικές συνήθειες και ατασθαλίες των διακοπών, που συνήθως συνοδεύονται από πολλά και συχνά λιπαρά γεύματα, αναψυκτικά και παγωτά υπερπαραγωγή!

Προσπάθησε να τρως τις ίδιες ώρες κάθε ημέρα, ελαφριά γεύματα, όπως κοτόπουλο στη σχάρα, πολλές σαλάτες, χόρτα, ψητά λαχανικά, βραστά παντζάρια και αρκετά ψητά ψάρια! Απόφυγε τα τηγανιτά ψάρια, τις πατάτες και τις σάλτσες. Άλλωστε, τίποτα δεν συγκρίνεται με την απόλαυση ενός φρεσκότατου ψαριού, ψημένο στα κάρβουνα, απολαμβάνοντας το δίπλα στην θάλασσα!

«Συνόδευσε» τις βραδινές σου εξόδους με ένα ποτήρι λευκό κρασί, που είναι ενδεδειγμένα χαμηλότερο θερμιδικά σε σχέση με άλλα αλκοολούχα ποτά και κοκτέιλ! Εάν πάλι προτιμάς το κόκκινο κρασί, θα είσαι πάλι ωφελημένη/ος, γιατί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες πάρα πολύ σημαντικές για τον ανθρώπινο οργανισμό!

Εδώ, θέλω να επισημάνω: «Παν μέτρον άριστον»! Σε ότι αφορά το κόκκινο κρασί, ένας άνδρας μπορεί να καταναλώσει περίπου 2 ποτήρια ημερησίως ενώ μια γυναίκα 1 ποτήρι. Τα νούμερα αυτά ανταποκρίνονται στην ημερήσια φυσιολογική κατανάλωση ενός υγιούς ατόμου!

Στην περίπτωση κάποιου ιατρικού προβλήματος τα παραπάνω αγνοούνται! Πάντα να ακολουθείς την συμβουλή του θεράποντος γιατρού σου!

Σου εύχομαι καλές διακοπές!