17Μαΐ

Σμιλεύοντας ένα καλοσχηματισμένο στήθος!

Για πολλές γυναίκες, η επιθυμία τους να διατηρήσουν ένα σφριγηλό στήθος απαιτεί προσπάθεια. Επειδή ο ιστός του στήθους αποτελείται κυρίως από λίπος, εναπόκειται στις δυνάμεις τις βαρύτητας και τείνει να χαλαρώνει με το πέρασμα των χρόνων.

Με τη χρήση διαφορετικών κινήσεων και με την προπόνηση σε διαφορετικές γωνίες, μπορείτε να στοχεύσετε σε διαφορετικά σημεία του στήθους, επιτυγχάνοντας πλήρη ανάπτυξη.

Λαμβάνοντας υπόψη κινησιολογικούς παράγοντες, οι ασκήσεις του στήθους μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε 3 διαφορετικές ομάδες.

Ομάδα 1. Πιέσεις, push-ups, βυθίσεις

Οι ασκήσεις της ομάδας 1 αναπτύσσουν τον όγκο του στήθους. Λόγω της συνθέτης κατασκευής του, αυτές οι κινήσεις επιβαρύνουν όχι μόνο τον μείζονα θωρακικό, αλλά και πολλούς υποστηρικτές μύες και συνδέσμους που σχετίζονται με το στήθος. Είναι βασικές ασκήσεις σε κάθε προπόνηση.

Ομάδα 2. Ανοίγματα με αλτήρες

Οι ασκήσεις της ομάδας 2, είναι ασκήσεις απομόνωσης  που ενεργοποιούν το στήθος στο οριζόντιο επίπεδο. Λόγω της έλξης της βαρύτητας, ασκούν μεγάλη δύναμη στην αρχική φάση της κίνησης.

Ομάδα 3. Ανοίγματα στο pec deck και διασταυρώσεις

Οι ασκήσεις της ομάδας 3 βοηθούν, δίνοντας μια ραφινάτη όψη στην περιοχή του θώρακα. Επειδή αυτές οι κινήσεις επιτρέπουν μια συνεχή τάση, μπορεί να επιτευχθεί μια έντονη σύσπαση στο τέλος της κίνησης.

Γι’αυτό χρησιμοποιούμε και μηχανήματα ενδυνάμωσης για να ενεργοποιήσουμε μυϊκές ίνες που είναι αδύνατο να δραστηριοποιήσουμε με την χρήση ελεύθερων βαρών.

Ανεξάρτητα από το εύρος των επαναλήψεων που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε, είναι πολύ σημαντικό να φτάνετε σε κάθε επανάληψη ως την πλήρη μυϊκή κόπωση. Αυτό σημαίνει ότι η τελευταία επανάληψη πρέπει να είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη!

Όσο ακολουθείτε ένα σωστό πρόγραμμα προπόνησης, το στήθος σας θα διατηρεί τη θηλυκότητα του, παραμένοντας σταθερό και σφριγηλό για παρά πολλά χρόνια.

Γιώργος Κουρλιάς

Fitness & Personal Trainer