12Φεβ

φουντ Μπλόγκερ │ Γνωρίζεις τη λαχανίδα (kale); Εάν όχι… εσύ χάνεις!

Είναι αρκετός καιρός που ήθελα να γράψω για ένα λαχανικό, που έχει μπει στην ζωή μας τα τελευταία χρόνια και ονομάζεται κέιλ (Kale) ή αλλιώς λαχανίδα!

Η αλήθεια είναι, ότι έγινε ευρέως  γνωστό, από τις σελέμπριτι  του Hollywood και από εστιατόρια, που μετράνε πολλά αστέρια Michelin στην κατοχή τους. Πως όμως ξεκίνησε όλη αυτή η «μόδα» και κυρίως, που οφείλεται αυτή η κατακόρυφη άνοδος στη δημοτικότητά του;

Πρόκειται για ένα είδος λαχανίδας (σταυρανθή λαχανικό) που μοιάζει με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελών και το κουνουπίδι, όμως η θρεπτική αξία του, τα ξεπερνά όλα με διαφορά!

Μελέτες αναφέρουν , ότι περιέχει περισσότερο β-καροτένιο από το σπανάκι και περίπου διπλάσια ποσότητα ωχρίνης (λουτεΐνη), τη μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό, αντιοξειδωτική ουσία.

Έχει την ιδιότητα, να επιταχύνει την  αποβολή των οιστρογόνων από τον οργανισμό, βοηθώντας έτσι στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και άλλων μορφών καρκίνου. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που μειώνουν τη χοληστερόλη και οι σχεδόν μηδενικές του θερμίδες, το καθιστούν σε απόλυτο ρυθμιστή της πέψης και μια εξαιρετική επιλογή, για όσους κάνουν δίαιτα και ακολουθούν ένα πιο υγιεινό διαιτολόγιο.

Εξίσου σημαντική, είναι η πηγή βιταμίνης Κ που περιέχει το κέιλ διότι γνωρίζουμε ,ότι η βιταμίνη Κ, είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό, που βοηθά στη ρύθμιση της φλεγμονώδους διαδικασίας του σώματός μας  και εμπλέκεται στην πήξη του αίματος. Έτσι συμβάλλει ,στην μείωση του κινδύνου μιας χρόνιας φλεγμονής και των συναφών προβλημάτων υγείας ,που δημιουργούνται από αυτήν.

Για την ιστορία το κέιλ, πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στη Μικρά Ασία και μεταφέρθηκε  στην Ευρώπη γύρω στο 600 π.Χ. Έπαιξε σημαντικό ρόλο, στις διατροφικές συνήθειες των Ευρωπαίων, αφού ήταν μια σημαντική καλλιέργεια κατά τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους και ένα δημοφιλές λαχανικό,που τρώγονταν από τους αγρότες στον Μεσαίωνα.

Θα το βρείτε σε μεγάλα καταστήματα τροφίμων, σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και σε delicatessen!