08Φεβ

φουντ Μπλόγκερ │ Γνώριζες ότι…το αβοκάντο «καίει» το κοιλιακό λίπος;

Σε πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε, το αβοκάντο δεν ξεχωρίζει μόνο για τη γεύση του, αλλά και για την ιδιότητά του να «καίει» το λίπος! Μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό, να το βάλετε στο φαγητό σας, να φτιάξετε πεντανόστιμες ντιπ, να το χρησιμοποιήσετε στις σαλάτες και στα ψητά σας! Θα έλεγα πως σχεδόν «επιβάλλετε» να το εντάξετε στην διατροφή σας, έχει απίθανη γεύση αλλά και την ιδιότητα να καίει το λίπος, ιδιαίτερα αυτό που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς!

Σε έρευνα (NHANES National Health Examination Survey) που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική, ειδικοί παρακολούθησαν τις συνήθειες 17.567 εθελοντών που πήραν μέρος και διαπίστωσαν ότι, όσοι κατανάλωναν σε τακτική βάση αβοκάντο, εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα καλής χοληστερίνης (HDL), χαμηλότερο σωματικό βάρος και μικρότερη περίμετρο μέσης!

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal, το 2% των συμμετεχόντων ανέφερε, ότι έτρωγε συχνά αβοκάντο – η μέση ημερήσια κατανάλωση αντιστοιχούσε σε μισό αβοκάντο – δηλαδή 114 θερμίδες. Στο σύνολο τους, οι «φανατικοί» του αβοκάντο, είχαν μικρότερο βάρος από τους υπόλοιπους εθελοντές (4 κιλά κατά μέσο όρο) και Δείκτη Μάζας Σώματος ίσο με 26,7 έναντι 28,7 των τελευταίων!
Το αβοκάντο, πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη και φολικό οξύ, συμβάλλει στην καλή καρδιαγγειακή υγεία, ρίχνει την αρτηριακή πίεση, την κακή χοληστερίνη, ενώ ενισχύει την καλή! Επίσης, βοηθά στην καύση του λίπους, ιδιαίτερα του σπλαχνικού, αυτού που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς!

Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του αβοκάντο, αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια, μετά από την αυξημένη ζήτηση του από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες εξάγεται. Καλλιεργείται – ως επί το πλείστον – σε περιοχές της Κρήτης, όπου καταλαμβάνει οπωρώνες με πάνω από 50,000 δέντρα που καλύπτουν έκταση 2,500 στρεμμάτων!

Στηρίξτε τους Έλληνες παραγωγούς, αγοράζοντας αβοκάντο που καλλιεργούνται στην χώρα μας!