07Οκτ

ιστορίες της Κουζίνας │«Santa Caper» spaghetti! (Συνταγή+Άρθρο)!

Η κάπαρη είναι «συνδεδεμένη» με την κουζίνα των Κυκλάδων, αλλά και ευρύτερα του Αιγαίου! Δεν λείπει (σχεδόν) ποτέ από την χωριάτικη σαλάτα, ενώ ο καρπός της, τα φύλλα της και το τουρσί της μας θυμίζουν πάντα το καλοκαίρι!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ανήκει στην οικογένεια των Καπαριδών (Capparaceae) και η επιστημονική της ονομασία είναι Capparisspinosa. Είναι ένας τρυφερός, πολυετής θάμνος, αυτοφυής, που μεγαλώνει πολύ γρήγορα και σε μήκος και σε πλάτος, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

1

Είναι γνωστή από την αρχαιότητα ως ορεκτικό, αλλά και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Συναντάται κυρίως στις Κυκλάδες και η συγκομιδή της, γίνεται τους μήνες Μάιο έως και Ιούλιο όταν ακόμη τα μπουμπούκια της δεν έχουν ανοίξει. Πριν ανοίξουν χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές / πιάτα μαγειρικής, σαλάτες, ορεκτικά, αλλά το πιο σύνηθες είναι να γίνονται τουρσί.

2

Αυτός ο μικρός καρπός είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, με 1 κουταλιά της σούπας να περιέχει 0,3 γραμμάρια φυτικών ινών. Ακόμη, μας παρέχει σίδηρο, πρωτεΐνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α, C, E και Κ, ασβέστιο, σελήνιο και είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και με μόλις 23 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια!

3

Ας δούμε, τις ευεργετικές ιδιότητες από αυτό το μικρό «θαύμα»! Συγκεκριμένα:

  • Βοηθά το έντερο χάρη στις φυτικές της ίνες. Οι οποίες είναι και ιδιαίτερα χρήσιμες για όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, διότι μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα!

  • Συμβάλλει κατά της τριχόπτωσης, χάρη στο σίδηρο που περιέχει, ο οποίος είναι εξαιρετικά ουσιώδης για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας αφού μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος.

  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά της βοηθούν στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, που προκαλούν φθορά και γήρανση του οργανισμού, όπως και διάφορες ασθένειες.

  • Έχει αντιβακτηριδιακές, αντιυπερτασικές, αναλγητικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, χάρη στην κερκετίνη, φλαβονοειδές που «συναντάμε» στην κάπαρη.

  • Η πρωτεΐνη της, η οποία φτάνει περίπου τα 2 γραμμάρια σε 1 κουταλιά της σούπας, μας χαρίζει δύναμη, ενέργεια και κορεσμό.

  • Συμβάλλει στην υγεία των οστών χάρη στο ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχει.

Ως επιστήμονας υγείας, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να την εντάξεις για τα «καλά» στην διατροφή σου! Εγώ την λατρεύω και την χρησιμοποιώ πολύ συχνά σε σαλάτες αλλά και στην μαγειρική μου!

Διάβασε παρακάτω και φτιάξε την αγαπημένη μου συνταγή με spaghetti και κάπαρη από την Τήνο «Santa Caper» που είναι πεντανόστιμη και φτιάχνεται σε μικρές ποσότητες, για λίγους, εκλεκτούς και μερακλήδες στο φαγητό!!!

2-7

ιστορίες της Κουζίνας | «Santa Caper» spaghetti!

Υλικά που θα χρειαστείς:

500 gr spaghetti

santa-caper

100 gr κάπαρη Τήνου «Santa Caper»*

500 gr χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο

10 ντοματίνια κομμένα στην μέση

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κ.τ.γ. ζάχαρη

 ½ φλιτζάνι νερό

 Αλάτι

 Πιπέρι

Πώς να τα φτιάξεις:

Σε ένα τηγάνι ρίξε το ελαιόλαδο και σόταρε το κρεμμύδι. Όταν γίνει «διάφανο» πρόσθεσε το χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό.

Άφησε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 10’ λεπτά με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα. Στη συνέχεια πρόσθεσε τα κομμένα ντοματίνια και την κάπαρη Santa Caper (ενώ την έχεις στραγγίσει και ξεπλύνει ελαφρά).

Ανακάτεψε και σκέπασε την κατσαρόλα. Άφησε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει μόνο με το λάδι της. Βράσε τα spaghetti σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σέρβιρέ τα σε πιατέλα περιχύνοντας την σάλτσα. Τρίψε παρμεζάνα τους πάει πολύ!

Καλή όρεξη!

Θερμίδες: 1 μερίδα «Santa Caper» spaghetti αποδίδει 520 θερμίδες (kcal).

*Την πεντανόστιμη κάπαρη από την Τήνο «Santa Caper» μπορείς να την προμηθευτείς από…

ZEYKILH YPOGRAFH BLOG-new



Share This Story, Choose Your Platform!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email