ιστορίες της Κουζίνας | Κέικ με σταφύλι και πορτοκάλι!
Υλικά που θα χρειαστείς:
Για τη ζύμη:
200 γρ. Βιτάμ κλασικό
4/5 ποτηριού ζάχαρη (200 γρ)
Χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι (1/2 ποτήρι)
4 αυγά
2/3 ποτηριού αλεύρι (110 γρ)
2/3 ποτηριού αλεσμένα αμύγδαλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για την κρέμα πορτοκάλι:
500 ml κρέμα γάλακτος 30%
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
1 ζελέ πορτοκλιού
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
Συμπληρωματικά:
2 πορτοκάλια
500 γρ. σταφύλια χωρίς κουκούτσι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα αμύγδαλα
Πώς να το φτιάξεις:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια αυγών. Χτυπάμε το Βιτάμ με τη ζάχαρη προσθέτοντας τους κρόκους χωριστά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τα αλεσμένα αμύγδαλα και το χυμό με τη φλούδα πορτοκαλιού. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά με το προετοιμασμένο μείγμα. Αλείφουμε δύο φόρμες του κέικ (με διάμετρο 24 εκατοστά), με Βιτάμ και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και τις τοποθετούμε στις έτοιμες φόρμες. Ψήνουμε για περίπου 30′ λεπτά στους 180° C. Αφήνουμε το ψημένο κέικ να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Διαλύουμε το ζελέ σε 2/3 ποτηριού βραστό νερό και το αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να σφίξει. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας τυρί και τη μαρμελάδα. Καλύπτουμε την κορυφή από το ένα ψημένο κέικ με το μισό της γέμισης. Τοποθετούμε τα σταφύλια πάνω και καλύπτουμε με το δεύτερο κέικ και με την υπόλοιπη γέμιση. Ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια και αφαιρούμε το δέρμα από τα κομμάτια του. Ψήνουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα σε ένα στεγνό τηγάνι. Διακοσμούμε το κέικ με τα κομμάτια πορτοκαλιού και τα σταφύλια. Τέλος, πασπαλίζουμε με νιφάδες καβουρδισμένου αμυγδάλου.
Καλή απόλαυση!
Social media