15Σεπ

Καρκίνος του προστάτη │ Μια καθαρά ανδρική υπόθεση!

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί την κυριότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες. Είναι η δεύτερη σημαντικότερη νόσος, μετά τον καρκίνο των πνευμόνων. Παρόλο αυτά, πολλοί είναι οι άνδρες, που ακόμη και στις μέρες μας, συνεχίζουν και έχουν ελλιπή ή στην χειρότερη περίπτωση, καμία ενημέρωση επ’ αυτού παραμένοντας στο σκοτάδι και ανεξοικείωτοι.

Τι είναι ο προστάτης;

Ο προστάτης είναι ένας αδένας σε μέγεθος καρυδιού. Βρίσκεται μπροστά από το ορθόν και κάτω από την ουροδόχο κύστη. Ο προστάτη (όπως άλλωστε το λέει και το όνομα του) λειτουργεί προστατευτικά και τρέφει τα σπερμογόνα κύτταρα, τα οποία δημιουργούν με τη σειρά τους το σπέρμα.

Ο προστάτης παραμένει στο ίδιο μέγεθος σχεδόν σε όλη τη ζωή του άνδρα. Σε μεγαλύτερες βέβαια ηλικίες μπορεί να εμφανιστεί μια αλλαγή ως προς το μέγεθος, δημιουργώντας ένα διευρυμένο (καλοήθη) όγκο, μια πάθηση γνωστή και ως προστατική υπερπλασία. Αυτό συνήθως δημιουργεί στους ασθενείς περιοδική διάθεση για ούρηση ή πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης.

Δυσλειτουργία του προστάτη αποτελεί επίσης και ένα αίσθημα φλόγωσης που μπορεί να νιώσει ο ασθενής το οποίο ονομάζεται προστατίτιδα. Η προστατίτιδα προκαλείται κατά κύριο λόγο, από λοίμωξη ή από άλλες άγνωστες μέχρι στιγμής αιτίες. Παρουσιάζει πολλά κοινά συμπτώματα με την προστατική υπερπλασία, ωστόσο κανένα από τα παραπάνω δεν αποτελεί καρκινική πάθηση καθώς προλαμβάνεται με θεραπεία.

Τι είναι ο καρκίνος του προστάτη;

Ο προστάτης αποτελείται από κύτταρα, σε ποσοστό 99%, τα οποία είναι αδένες και κύριοι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του σπέρματος. Συντριπτική πλειοψηφία για καρκίνο του προστάτη αποτελούν οι παρακάτω ενδείξεις

Οι αδένες γίνονται επιθετικοί προς τον οργανισμό και τα κύτταρα αρχίσουν να αναπτύσσονται με ρυθμούς πέραν του φυσιολογικού. Αυτό συμβαίνει επειδή το DNA τους είναι κατεστραμμένο γι’ αυτό συμπεριφέρονται άλογα και παράξενα. Αυτά τα κύτταρα είναι καρκινογόνα.

Έχουν την τάση να πολλαπλασιάζονται ταχύρυθμα, σε σχέση με τα υγιή, δημιουργώντας όγκο ο οποίος μπορεί να διαδώσει τα μολυσμένα κύτταρα (να γίνει μετάσταση) και σε υπόλοιπα μέρη του σώματος, σε ζωτικά όργανα, μέσω της ροής του αίματος ή των λεμφαγγείων.

Ποιος είναι φιλικά προσκείμενος για καρκίνο του προστάτη;

Η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και η φυλετική καταγωγή αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που παίζουν σπουδαίο ρόλο στη δημιουργία καρκίνου του προστάτη. Δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη όλοι οι επισφαλείς παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία καρκίνου του προστάτη, όμως κάποια από τα παρακάτω είναι πιθανοί λόγοι

Ηλικία

Ο καρκίνος του προστάτη είναι σπάνιο φαινόμενο στα άτομα ηλικίας κάτω των 40. Το ρίσκο αυξάνεται σημαντικά στους άνδρες μετά την ηλικία των 50. Οι πλειοψηφία των διαγνώσεων καρκίνου του προστάτη (περί το 60%) έγινε σε άνδρες 65 ετών και άνω. Η μέση ηλικία διάγνωσης της νόσου είναι τα 70 χρόνια.

Φυλή/εθνικότητα

Ο καρκίνος του προστάτη είναι περισσότερο συνήθης πάθηση στους έγχρωμους άνδρες. Οι έγχρωμοι άνδρες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνου του προστάτη σε σχέση με τους Καυκάσιους άνδρες. Ο καρκίνος του προστάτη είναι λιγότερο σύνηθες σε Ασιάτες και σε Ισπανόφωνους/Λατίνους άνδρες.

Ο λόγος που ποικίλει η προσβολή καρκίνου του προστάτη από φυλή σε φυλή δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη. Παρόλο αυτά,

  • το κοινωνικό επίπεδο
  • οικονομικό επίπεδο
  • το διατροφικό προφίλ και
  • οι γενετικές διαφορές

αποτελούν σημαντικά στοιχεία τα οποία είναι ακόμη υπό εξέταση. Τα παραπάνω, συνθέτουν σοβαρούς λόγους στους οποίους οι επιστήμονες βασίζονται πάνω και δικαιολογούν τα μεγάλα ποσοστά προσβολής καρκίνου του προστάτη στους έγχρωμους ανθρώπους.

Οικογενειακό ιστορικό

Ο καρκίνος του προστάτη φαίνεται πως «παρεμβαίνει» και στους οικογενειακούς κύκλους. Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη είτε από αδελφό είτε από πατέρα, αυτομάτως κάτι τέτοιο διπλασιάζει το ρίσκο ανάπτυξης της καρκινικής πάθησης. Κάποια κληρονομικά γονίδια προκαλούν αύξηση του κινδύνου, αλλά πολύ λίγα έχουν διαπιστωθεί ως άμεσοι υπεύθυνοι. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος γενετικός έλεγχος για την κληρονομική διάθεση του καρκίνου του προστάτη.

Διατροφή

Άνδρες οι οποίοι καταναλώνουν κόκκινο κρέας σε μεγάλες ποσότητες ή γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δημιουργία καρκίνου του προστάτη. Άλλες μελέτες, με αντιτιθέμενα αποτελέσματα, έχουν δείξει ότι, άτομα τα οποία έχουν υποβληθεί σε αγγειεκτομή ή πάσχουν από προστατίτιδα ή λοίμωξη του προστάτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνου του προστάτη. Φυσικά, αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αναβάλλετε και να αποφεύγετε μια αγγειεκτομή με φόβο την πιθανή δημιουργία καρκίνου του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια πολύ κοινή πάθηση στους άνδρες. Εάν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί. Οι μέθοδοι και οι θεραπείες συνεχώς βελτιώνονται αυξάνοντας έτσι τις επιτυχίες διάγνωσης.