ιστορίες της Κουζίνας | Σολομός με κρούστα από κουκουνάρι και σάλτσα μαστίχας Χίου!
Υλικά που θα χρειαστείς:
1 κιλό χοντρά φιλέτα σολομού, κομμένα σε φέτες
1/4 φλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
150 ml λευκό ξηρό κρασί
1/3 φλ. πολύ ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, τα λευκά και τα τρυφερά πράσινα μέρη μόνο, πολύ ψιλοκομμένα
4 κ.σ. κουκουνάρι
100 gr φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
20 κόκκους ροζ πιπεριού
Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα:
50 gr ανάλατο βούτυρο
1/2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 ml λευκό ξηρό κρασί
2 κ.σ. φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
1 κοφτή κ.γ. Μαστίχα Χίου σε σκόνη
2 κρόκους αυγών, ελαφρά χτυπημένους
Μαϊντανό για γαρνίρισμα
Πώς να τον φτιάξεις:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC . Αλατοπιπερώνουμε τις φέτες του σολομού και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί. Χτυπάμε με σύρμα το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και το λευκό ξηρό κρασί. Αναμιγνύουμε και τον μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, τα κουκουνάρια, τη γαλέτα και τους κόκκους πιπεριού. Απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα πάνω από κάθε κομμάτι ψαριού. Τα ψήνουμε στο φούρνο καλυμμένα, μέχρι το ψάρι να είναι τρυφερό όταν το τρυπάμε με το πιρούνι. Αφαιρούμε το κάλυμμα λίγα λεπτά πριν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο ή τα βάζουμε για λίγο σε μία σαλαμάνδρα ή σε σχάρα για να ροδίσουν και να κάνουν κρούστα.
Προετοιμάζουμε τη σάλτσα: Σε ένα μέτριο τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μη σβολιάσει. Συνεχίζουμε να ψήνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να πάρει λίγο χρώμα. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το κρασί και το χυμό λεμονιού. Χτυπάμε το μίγμα με σύρμα μέχρι να γίνει κρεμώδης η σάλτσα. Τη βγάζουμε από την φωτιά και χτυπάμε έντονα τους ήδη χτυπημένους κρόκους αβγών και τη σκόνη Μαστίχας Χίου. Σερβίρουμε το ψάρι, περιχύνοντας λίγη σάλτσα από πάνω και γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή όρεξη!
Social media