17Ιούν

ιστορίες της Κουζίνας | Μπακαλιάρος με μελιτζάνες και ντομάτα!

Υλικά που θα χρειαστείτε (για 4 άτομα):

1 κιλό μπακαλιάρο
3 μεγάλες μελιτζάνες
500 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο
4 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
4 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
1 ξυλαράκι κανέλα
Λίγο ταμπάσκο
Ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζάνι τυρί light τριμμένο

Πώς να τον φτιάξετε:

Βγάζετε τον μπακαλιάρο από το νερό του και τον αφήνετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει καλά. Όταν έχει στραγγίξει αφαιρείτε το δέρμα και τα πτερύγια και τον κόβετε σε μικρά κομμάτια. Κόβετε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις ψήνετε στο γκριλ μέχρι να ροδίσουν. Σε μια βαθιά κατσαρόλα προσθέτετε 6 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το σκόρδο και τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν χρώμα, τις σκελίδες και 3 κομμένα όλα σε ροδέλες. Στην συνέχεια προσθέτετε το φύλλο δάφνης, τα κομμάτια του μπακαλιάρου και το πιπέρι για 8′ λεπτά.

Σάλτσα ντομάτα

Σε άλλη κατσαρόλα σιγοβράζετε 2 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο μαζί με 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το ντοματάκι, την κανέλα, το ταμπάσκο, και το αλάτι για 15′ λεπτά. Στο τέλος προσθέτετε τον μαϊντανό και το θυμάρι ψιλοκομμένο.

Σε ένα, κατά προτίμηση κεραμικό, σκεύος βάζετε μια στρώση μελιτζάνες και μια στρώση μπακαλιάρο. Επαναλαμβάνετε άλλη μια φορά το ίδιο και βάζετε όσες μελιτζάνες περίσσεψαν πάνω από τον μπακαλιάρο και ρίχνετε και το τυρί στο τέλος. Το ψήνετε στους 200 βαθμούς για 20′ λεπτά και πάντως φροντίζετε να κοκκινίσει.

Στρώστε την σάλτσα ντομάτα σε ατομικά ρηχά πιάτα και βάλτε επάνω τις μελιτζάνες. Το γαρνίρετε στο τέλος με μαϊντανό.

Καλή όρεξη!