ιστορίες της Κουζίνας │ «Μαγική» σούπα ψητής κολοκύθας!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1,5 kg κολοκύθα
Ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τσίλι (προαιρετικά για τους τολμηρούς)
1 κουταλιά της σούπας σπόρους κόλιανδρου
1 μεγάλο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο
1 κλωνάρι σέλερι
1 λίτρο ζωμό λαχανικών ζεστό
Πώς να την φτιάξετε:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 °C. Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες και την καθαρίζουμε από την φλούδα και τα σπόρια.(τα σπόρια μπορούμε να τα κρατήσουμε να τα ψήσουμε στο φούρνου και τα τα σερβίρουμε σαν ντεκόρ ή να τα καταναλώσουμε σαν υγιεινό σνακ).
Τοποθετήστε την κολοκύθα σε δύο μεγάλα ταψιά με λαδόκολλα και την ραντίσουμε με ελαιόλαδο. Παράλληλα σ΄ένα μικρό μπλέντερ χτυπάμε τους σπόρους κόλιανδρου με το φρέσκο τσίλι και με μια πρέζα αλάτι έως ότου γίνουν μια πάστα. Εάν το μείγμα κολλάει στα τοιχώματα του μπλέντερ μπορούμε να το βοηθήσουμε με μια κουταλιά ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε τα μπαχαρικά πάνω από την κολοκύθα και ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει. Εν τω μεταξύ, κόψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλινο. Ζεσταίνετε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε τα λαχανικά και μαγειρεύουμε για μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.
Όταν η κολοκύθα είναι έτοιμη, την προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το ζεστό ζωμό λαχανικών. Ανακατέψτε με ένα ράβδο-μπλέντερ,μέχρι να πολτοποιηθούν όλα τα υλικά. εάν θέλουμε η σούπα μας να έχει ποιο λεία υφή την περνάμε από λεπτή σήτα και την αραιώνουμε με λίγο ζωμό ακόμα, προαιρετικά.
Σερβίρουμε σε βαθιά μπολ με μια κουταλιά γιαούρτι ή κατίκι Δομοκού και απολαμβάνουμε!!!
Ιωάννης Ζούμπουλας | Chef
ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ-ΤΑΞΙΔΕΥΩ-ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ: Αγαπώ να μαγειρεύω με την «καρδιά» μου για τους φίλους μου! Ταξιδεύω συχνά, γιατί «παθιάζομαι» να ανακαλύπτω νέες γεύσεις, αρώματα, κουλτούρες, τεχνικές και τρόπους «παντρέματος» των υλικών. Και… επειδή δεν είμαι «μοναχοφάης», θέλω να μοιραστώ όλες μου τις εμπειρίες, μαζί σας! Γιατί στην μαγειρική… Μυστικά δεν «χωράνε»!
Social media