05Οκτ

φουντ Μπλόγκερ │ Αγορά, μεταφορά και αποθήκευση τροφίμων!

Η διατροφή δεν αρκεί να είναι μόνο ποιοτική, αλλά πρέπει να είναι και ασφαλής. Οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια της  αλυσίδας παραγωγής και διανομής, από το χωράφι ή την κτηνοτροφική μονάδα μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Κατά την αγορά των τροφίμων:

  • Μην αγοράζετε προϊόντα που έχουν ελαττωματική συσκευασία, είναι ακατάλληλα σφραγισμένα ή παρουσιάζουν σημάδια φθοράς.
  • Μην αγοράζετε ή μην καταναλώνετε το περιεχόμενο συσκευασιών που έχουν φουσκώσει, έχουν σημάδια διαρροής ή έχουν ασυνήθιστη οσμή.
  • Ελέγχεται πάντα την ημερομηνία λήψης των συσκευασμένων τροφίμων πριν από την αγορά και την κατανάλωση.

Κατά την μεταφορά:

  • Αφήστε για το τέλος των αγορών σας τρόφιμα που διατηρούνται στην ψύξη ή την κατάψυξη, ώστε να αποφύγετε τη μερική απόψυξη τους μέχρι τη μεταφορά τους στο σπίτι.

Κατά την αποθήκευση των τροφίμων:

  • Αποθηκεύετε τα τρόφιμα με βάση τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες τους.
  • Διασφαλίστε ότι οι χώροι στους οποίους  αποθηκεύετε τα τρόφιμα είναι καθαροί και ότι τα τρόφιμα βρίσκονται μακριά από χημικές ουσίες.
  • Φροντίστε να αποθηκεύετε τα ωμά τρόφιμα χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση.
  • Αποθηκεύετε τρόφιμα όπως όσπρια, αλεύρι, σύκα, δαμάσκηνα κ.ά. σε σφραγισμένα δοχεία, σε δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από άμεσες πηγές θερμότητας ή από το ηλιακό φώς, και κάντε συχνό έλεγχο για πιθανή προσβολή από έντομα.
  • Διατηρείτε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες:
    • Διατηρείτε τα ζεστά τρόφιμα πραγματικά ζεστά (θερμοκρασία άνω των 60oC- να αχνίζουν) πριν από το σερβίρισμα.
    • Μην αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα το κρέας και τα πουλερικά, σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από 2 ώρες. Μετά το φαγητό, ψύχετε γρήγορα όλα τα μαγειρεμένα και ευπαθή τρόφιμα.

Γιατί;

Οι μικροοργανισμοί μπορεί να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, εάν το τρόφιμο είναι αποθηκευμένο σε θερμοκρασία δωματίου. Σε θερμοκρασία κάτω από 5C (θερμοκρασία ψυγείου) ή πάνω από τους 60C, η ανάπτυξη των μικροοργανισμών επιβραδύνεται ή σταματά.

Ευαγγελία Κοντούρη

Γεωπόνος, Επιστήμων Τεχνολόγος Τροφίμων

Επικοινώνησε μαζί μου!