11Σεπ

ημερολόγιο Διατροφής │ Υγιεινή διατροφή στο σχολείο!

Το πρωινό είναι σημαντικό!

Η διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας που βοηθά τα παιδιά να ανταπεξέλθουν στο σχολείο και να αυξήσουν την μαθησιακή τους ικανότητα. Έρευνες έδειξαν ότι τα παιδιά που έτρωγαν τακτικά πρωινό είχαν καλύτερες επιδόσεις σε νοητικά τεστ, καλύτερη συμπεριφορά, και ήταν λιγότερο υπερκινητικά από ότι τα παιδιά που το παρέλειπαν.

Ένα καλό πρωινό για τα παιδιά πρέπει να περιλαμβάνει:

  • ένα αυγό
  • μια φέτα ψωμί τοστ ολικής άλεσης
  • ένα φρούτο
  • ένα ποτήρι γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
  • δημητριακά ολικής άλεσης

είναι καλές επιλογές. Οι πρωτεΐνες και φυτικές ίνες από τα δημητριακά ολικής άλεσης θα «κρατήσουν» το παιδί μέχρι την ώρα του γεύματος. Αποφύγετε να δώσετε στο παιδί σας δημητριακά πρωινού με ζάχαρη ή σοκολάτα. Επίσης να αποφεύγετε τις τροφές με ζάχαρη. Η κατανάλωση ζάχαρης θα προκαλέσει στο παιδί κόπωση και θα πείνα πάλι μετά από 3-4 ώρες. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να έχει κάτι μαζί του ως δεκατιανό:

  • ένα μήλο
  • μπάρες δημητριακών
  • μισό ή ένα τοστ κ.α.

Σχολικά γεύματα…

Η πλειοψηφία των κυλικείων που λειτουργούν στα Ελληνικά σχολεία προσφέρουν τροφές ακατάλληλες, πλούσιες σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Η Ελληνική νομοθεσία ορίζει τα κυλικεία να προσφέρουν υγιεινές τροφές στα παιδιά παρόλο αυτά δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω. Αν τα παιδιά έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες που θα τα κρατήσουν μακριά από το σπίτι τις μεσημεριανές ώρες τότε κάλο θα ήταν να έχουν μαζί τους για γεύμα σαλάτες, φρούτα και σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, συσκευασμένα και ειδικά προστατευμένα για να διατηρούνται ανάλογα ζεστά ή κρύα.

Μετά το σχολείο…

Μετά το σχολείο βοηθήστε το παιδί σα να εφοδιάσει το σώμα του με ενέργεια. Μια ιδανική και υγιεινή λύση είναι οι ξηροί καρποί (π.χ. μια χούφτα καρύδια), ένα μήλο, κομμένα λαχανικά κτλ. Κρατήστε εκτός σπιτιού τα πατατάκια, τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τις καραμέλες. Μην προβαίνετε σε καμία τέτοιου είδους αγορά. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έδειξε ότι τα γλυκά και τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη κάνουν τα παιδιά να πεινούν πολύ σύντομα.

Οι γονείς / κηδεμόνες είναι οι υπεύθυνοι…

Βοηθήστε τα παιδιά σας να πάρουν σωστές βάσεις αρχίζοντας με τη δική σας παρότρυνση. Είναι γνωστό πως τα παιδιά υιοθετούν τις συνήθειες των γονιών και αποτυπώνουν κάθε τους συμπεριφορά. Αυτό αφορά τη μελλοντική τους υγεία και μακροζωία. Μην τους την στερήσετε, δεν τους κάνετε το χατίρι! Ενημερωθείτε για το θέμα σωστά από την/τον διατροφολόγο σας σήμερα κιόλας!