05Δεκ

φουντ Μπλόγκερ │ «Ζωή και μανταρίνι»!

Το μανταρίνι είναι ο καρπός της μανταρινιάς -λογικό έτσι!-,  ενός μικρού εσπεριδοειδούς δένδρου που μοιάζει πολύ με το πορτοκάλι. Το σχήμα του δεν είναι σφαιρικό αλλά ελλειψοειδές. Κάνει την εμφάνιση του στην αγορά γύρω στον Νοέμβριο μήνα και μέχρι τον Ιανουάριο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανταρινιών, με πιο γνωστή τις κλιμεντίνες, με γλυκιά γεύση και έντονο άρωμα . Τα οφέλη του είναι πάρα πολλά, με πιο σημαντικά τα παρακάτω:

Βιταμίνες και μέταλλα

Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη A και B. Η βιταμίνη C  που περιέχει  είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση των  ελεύθερων ριζών  και γι αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως αντιοξειδωτικό φρούτο.  Επίσης, είναι πλούσια σε μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο.

Φυτικές ίνες και λιπαρά

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Περιέχουν δύο διαλυτές και αδιάλυτες ίνες, την πηκτίνη και  τις ημικυτταρίνες  που είναι  χρήσιμες στην πρόληψη της απορρόφησης της χοληστερόλης στο σώμα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες μειώνουν τη χοληστερόλη σχηματίζοντας μια παχιά, παχύρρευστη ουσία στα έντερα, όταν γίνεται η πέψη. Αυτή η ουσία επιβραδύνει την απορρόφηση της χοληστερόλης και μειώνει την χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη στο αίμα.

Πρόληψη κατά του καρκίνου

Έρευνα έδειξε, ότι τα  μανταρίνια βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου του ήπατος σε μεγάλο βαθμό. Αυτό οφείλεται στην παρουσία της βιταμίνης Α στο χυμό  του φρούτου. Η ουσία λιμονένιο (βρίσκεται στα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών και είναι η κυριότερη αρωματική ουσία στα πορτοκάλια) έχει  βρεθεί και στο μανταρίνι και είναι γνωστό ότι περιέχει αντικαρκινικές ιδιότητες και ως εκ τούτου χρήσιμη στην πρόληψη του  καρκίνου του μαστού.

Ρύθμιση της πίεσης του αίματος

Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Απώλεια βάρους

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες, το μανταρίνι μας δίνει μια «πληρότητα» στο στομάχι μας  για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο. Αυτό είναι χρήσιμο για τον έλεγχο του βάρους μας.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία λειτουργεί ευεργετικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το ενισχύει με τα αντιοξειδωτικά της που προστατεύουν τα ανθρώπινα κύτταρα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Πέρα από αυτό, συμβάλλει στην πρόληψη διαταραχών του πεπτικού συστήματος, όπως είναι ο σπασμός, οι κράμπες και ο εμετός.

Υγιές δέρμα

Μειώνουν  τα σημάδια της  γήρανσης, όπως είναι οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές και οι δυσχρωμίες του δέρματος. Αυτό οφείλεται, στην παρουσία των αντιοξειδωτικών τα οποία προστατεύουν το δέρμα από τις ακτίνες UVA.

Η θερμιδική αξία του μανταρινιού είναι σχεδόν αμελητέα για τον οργανισμό. Ένα φυσιολογικού μεγέθους μανταρίνι, περιέχει  μόνο 45 – 50 θερμίδες. Και, καθώς τα οφέλη από την κατανάλωσή του είναι πολλά, το μανταρίνι αποτελεί ιδανική επιλογή απογευματινού φρούτου αλλά και επιλογή βραδινής λιχουδιάς, καθώς καταπολεμά με  φυσικό τρόπο την αϋπνία!     

     

     

    TAGS:

    , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,