11Ιαν

ώρα για Φίτνες | Σκι και χειμερινά weekends!

Ο ιδιαίτερος ορεινός όγκος της Ελλάδας, μας έχει χαρίσει πλήθος χιονοδρομικών κέντρων γύρω από τα οποία έχουν αναπτυχθεί γραφικά χωριουδάκια. Οι περισσότεροι σκιέρ, ξεκινούν από καθαρή περιέργεια. Το σκι, που για χρόνια αποτελούσε ένα χόμπι των εύπορων τάξεων, σήμερα έχει γίνει προσιτό σε όλους. Ο πλήρης εξοπλισμός μπορεί να νοικιαστεί από τα καταστήματα ή τις σχολές εκμάθησης σκι, που βρίσκονται κοντά στα χιονοδρομικά κέντρα ενώ και τα μαθήματα τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους, δεν κοστίζουν αρκετά χρήματα. Έτσι, σήμερα, το σκι είναι προσιτό σε όλους αρκεί να διαθέτουν την απαραίτητη όρεξη για να μάθουν και να πειραματιστούν καθώς θα κατεβαίνουν με ταχύτητα τις χιονισμένες πίστες.

Κατηγορίες σκι

Μπορεί μέχρι σήμερα να νομίζατε, πως το σκι είναι ένα, όμως έμπειροι σκιέρ αποκαλύπτουν, πως οι παραλλαγές του αγαπημένου αθλήματος είναι τουλάχιστον τρεις:

  1. Ελεύθερο σκι: πρόκειται για τη γνωστή σε όλους μας εκδοχή σκι, όπου ο αθλούμενος απολαμβάνει την κατάβαση, με το δικό του, ξεχωριστό τρόπο. Εδώ, ο αθλητής, μπορεί να συνδυάσει την εμπειρία και την τεχνική, με τις εντυπωσιακές φιγούρες, τα άλματα, τις στροφές και φυσικά την αυξημένη… ταχύτητα. Σε επίπεδο αγώνων, οι αθλητές του ελεύθερου σκι, επιδεικνύουν τις δυνατότητές τους είτε σε πίστες με μεγάλη κλίση, είτε σε άλματα που γίνονται χάρη σε μια ειδικά διαμορφωμένη ράμπα είτε τέλος με «ακροβατικά» και χορευτικές φιγούρες σε καταβάσεις που συνοδεύονται από μουσική.
  2. Κλασικό σκι: το λέει και το όνομά του-κλασικό. Πρόκειται για την κλασική εκδοχή σκι, όπου ο αθλούμενος καλείται να καλύψει μεγάλες αποστάσεις σε πίστες διαφορετικού βαθμού δυσκολίας ή να δείξει τις ικανότητές του στα άλματα με τη βοήθεια ειδικά διαμορφωμένων βατήρων.
  3. Αλπικό σκι: όχι δεν χρειάζεται να πάτε στις Άλπεις για να εξασκηθείτε σε αυτό-αν και από εκεί πήρε το όνομά του. Πρόκειται για μια ακόμη κλασική εκδοχή σκι, που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες ή έμπειρους σκιέρ και αναφέρεται στην ταχύτατη κατάβαση πλαγιάς και στη δεξιοτεχνία στα λεγόμενα σλάλομ.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Ποτέ μα ποτέ, μην ξεκινήσετε την κατάβαση σε πίστα χωρίς να έχετε φορέσει τον πλήρη εξοπλισμό σας, ο οποίος έχει ειδικά κατασκευαστεί προκειμένου να σας προστατεύσει από τραυματισμούς.
  • Να φοράτε πάντα αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας καθώς το χιόνι και ο δυνατός ήλιος στις πίστες προκαλούν σοβαρά δερματικά εγκαύματα.
  • Να ακούτε προσεκτικά τις συμβουλές του εκπαιδευτή σας και να μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας. Η εμπειρία αποκτάται με τον χρόνο και όχι από το πρώτο μάθημα…
  • Μόλις αποκτήσετε τον απαραίτητο «αέρα» για τις πρώτες σας καταβάσεις στην πίστα, μην παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό σας και αρχίσετε να αναπτύσσετε μεγαλύτερη ταχύτητα ή να κάνετε επικίνδυνους ελιγμούς. Ο τραυματισμός, τόσο ο δικός σας όσο και των άλλων σκιέρ, που βρίσκονται γύρω σας, καραδοκεί…
  • Κατά τη διάρκεια της κατάβασης, μην σταματάτε απότομα καθώς ίσως σας ακολουθούν και άλλοι σκιέρ και φροντίστε πάντα να κρατάτε αποστάσεις ασφαλείας από τους γύρω σας.
  • Ακολουθείτε πάντα τις ειδικές σημάνσεις της πίστας και μην αποχωρίζεστε την προστατευτική στολή σας παρά μόνο όταν ολοκληρώσετε την κατάβαση.
  • Όταν αποκτήσετε άνεση με το άθλημα, καλό θα είναι να αγοράσετε το δικό σας εξοπλισμό, που θα είναι «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα σας. Ως τότε, μπορείτε να νοικιάζετε εξοπλισμό από τις σχολές ή τα καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού σκι, που θα βρείτε στο χιονοδρομικό κέντρο.

Γιώργος Κουρλιάς

Fitness & Personal Trainer

Επιστημονικός Συνεργάτης Light Life