23Μαρ

ιστορίες της Κουζίνας │ Σαλάτα με φακές και λαχανικά!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

3 πιπεριές Φλωρίνης
4 κολοκύθια μετρίου μεγέθους
1 μελιτζάνα
2 κρεμμύδια
150 γρ. φακές

Υλικά για το dressing:

2 ντομάτες ώριμες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. ξίδι
Αλάτι
Πιπέρι

Πώς να την φτιάξετε:

Πλύντε και στεγνώστε όλα τα λαχανικά. Βάλτε πρώτα τις πιπεριές να ψηθούν στο γκριλ του φούρνου, ώστε να καεί η φλούδα τους απ’ όλες τις πλευρές. Ξεφλουδίστε τες ζεστές και χωρίστε σε λεπτές λωρίδες. Κόψτε τα κολοκυθάκια και την μελιτζάνα σε φέτες 1/2 εκ., αλατοπιπερώστε και λαδώστε τα ελαφρά. Ψήστε τα σε τηγάνι ή στο γκριλ του φούρνου μέχρι να μαλακώσουν. Μαζί τους βάλτε και τα κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα. Συγχρόνως, βάλτε τις φακές σε κρύο νερό και βράστε τες περίπου 20′, ώστε να κρατάνε λίγο (αλάτι προσθέτουμε τα τελευταία 5′). Ξεπλύντε τις φακές σε κρύο νερό, αφήστε τες να στραγγίξουν καλά και περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο. Ξεφλουδίστε τις ντομάτες και βάλτε τες στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά του ντρέσινγκ. Σε βαθιά πιατέλα απλώστε τις φακές και βάλτε από πάνω τις φέτες των ψητών λαχανικών. Σκεπάστε με το ντρέσινγκ και σερβίρετε!

Bonus tip: Συνδυάζετε τα όσπρια με λεμόνι, πορτοκάλι ή άλλη πηγή βιταμίνης C για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου!

Θερμίδες: 1 μερίδα αποδίδει 370 θερμίδες (Kcal).

Καλή σας όρεξη!