15Δεκ

φουντ Μπλόγκερ | Το μπρόκολο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη!

Έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο Science Daily έδειξε ότι «Η κατανάλωση ενός ή περισσότερων τμημάτων μπρόκολου κάθε εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη». Για πρώτη φορά, μια ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Ερευνών Τροφίμων έδωσαν επιστημονική απάντηση γιατί η κατανάλωση μπρόκολου είναι ωφέλιμη και δρα ενάντια στη δημιουργία καρκίνου του προστάτη. Η έρευνα βασίστηκε σε ανθρώπους (άνδρες) παρά σε πειραματόζωα ποντίκια κ.λπ.

Σε άνδρες (οι οποίοι άνηκαν σε κατηγορία υψηλού κινδύνου εμφάνισης της νόσου) δόθηκε η επιλογή να καταναλώσουν είτε 400 γρ. μπρόκολο ή 400 γρ. μπιζέλια την εβδομάδα παράλληλα με το συνηθισμένο τους διαιτολόγιο για διάστημα 12 μηνών. Αρχικά, η ερευνητική ομάδα πήρε από όλους τους άνδρες δείγμα ιστού, από τον προστάτη, πριν την έναρξη του ερευνητικού έργου και μετά από 6 και 12 μήνες για τα συγκριτικά αποτελέσματα.

Βρέθηκε ότι τα άτομα τα οποία είχαν καταναλώσει μπρόκολο μαζί με το κανονικό τους διαιτολόγιο είχαν περισσότερες γονιδιακές αλλαγές σε σχέση με εκείνους οι οποίοι επέλεξαν τα μπιζέλια. Η αλλαγή στον αριθμό γονιδίων ήταν εντυπωσιακή στην κατηγορία των ανδρών που κατανάλωσαν μπρόκολο για ένα χρόνο. Αυτές οι αλλαγές οδήγησαν την ερευνητική ομάδα να καταλήξει στο γεγονός πως η κατανάλωση μπρόκολου οδηγεί στη μείωση του καρκίνου του προστάτη.

Λαχανικά που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο είναι τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το λάχανο, το νεροκάρδαμο, και το ραπανάκι. Η έρευνα αυτή υποστηρίχτηκε από το Συμβούλιο Βιοτεχνολογικών, Βιολογικών και Επιστημονικών Ερευνών.