22Ιαν

Στηρίξου στα φρούτα

Έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, έδειξε ότι διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε λαχανικά και φρούτα ρίχνει την κακή χοληστερόλη LDL σε μεγαλύτερο βαθμό από διατροφή που είναι χαμηλή μόνο σε λιπαρά. Η έρευνα αποτελούταν από 120 άντρες και γυναίκες που είχαν ανεβασμένα επίπεδα χοληστερόλης. Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και την ίδια ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεΐνης.

  • Η μία ομάδα κατανάλωνε καθημερινά ολικής αλέσεως δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ξηρούς καρπούς.
  • Η άλλη, άπαχο κοτόπουλο, πατάτες, τυρί με χαμηλά λιπαρά και σνακ με χαμηλά λιπαρά.

Μετά από 4 εβδομάδες, τα 50 άτομα που ακολούθησαν τη διατροφή με τα λαχανικά είδαν μείωση της συνολικής χοληστερόλης τους κατά 18 μονάδες και της LDL κατά 14 μονάδες. Στην άλλη ομάδα έπεσαν μόνο 9 και 7 μονάδες αντίστοιχα. Ο δρ Κρίστοφερ Γκάρντνερ, επικεφαλής της έρευνας, επισημαίνει ότι η συμβουλή να μειώσουμε το λίπος στη διατροφή ήταν λίγο απλοϊκή, αφού οδήγησε πολύ κόσμο στο να διαλέξει έτοιμα, επεξεργασμένα προϊόντα με μειωμένα λιπαρά αντί για φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιδρυτής Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]