30Μαΐ

Διατροφή υψηλή σε ψευδάργυρο, βοηθά τους αθλητές να αποδώσουν καλύτερα στις προπονήσεις

Μελέτη που έγινε από το Κέντρο Έρευνας Ανθρώπινης Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας (Η.Π.Α) έβαλε 14 δραστήριους άντρες να ακολουθήσουν επί 9 εβδομάδες διατροφή χαμηλή σε ψευδάργυρο (3,5 mg την ημέρα) και για άλλες 9 διατροφή υψηλή σε ψευδάργυρο (15 mg την ημέρα).

Μετά από κάθε δίαιτα τους έκαναν διάφορα τεστ κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης. Όταν ακολούθησαν τη διατροφή χαμηλή σε ψευδάργυρο τους ήταν πολύ πιο δύσκολο να αποδώσουν, σύμφωνα με τον ερευνητή κι επικεφαλής της έρευνας Χένρι Λουκάσκι. Ο ρυθμός της καρδιάς ανέβηκε, η αποτελεσματικότητα της αναπνοής έπεσε και κατά τη διάρκεια ενός τεστ αντοχής 4 άντρες έπρεπε να σταματήσουν.

Σύμφωνα με τον Λουκάσκι, ο οργανισμός όσων ακολούθησαν χαμηλή σε ψευδάργυρο διατροφή ήταν λιγότερο αποτελεσματικός στο να αποβάλει διοξείδιο του άνθρακα. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν τη σπουδαιότητα του ψευδαργύρου στη σωματική άσκηση. Ωστόσο, ο Λουκάσκι δεν συνιστά τη χρήση συμπληρωμάτων.

Ο καλύτερος τρόπος για να λάβεις ψευδάργυρο είναι από την τροφή, με καλύτερη πηγή το κόκκινο κρέας, τα στρείδια, το χοιρινό και το κοτόπουλο. Αν δεν τρώτε κρέας, μπορείτε να το βρείτε σε εμπλουτισμένα δημητριακά.

 

liakopΕυαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιδρυτής Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]