11Μαρ

Κιλά εγκυμοσύνης. Πως να απαλλαγείτε απο αυτά

Διατροφικές συμβουλές για γρήγορη και ομαλή απώλεια κιλών μετά την εγκυμοσύνη

Εκτός από την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών οι νέες μαμάδες θέλουν παράλληλα να επιτύχουν και την απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης, η Light Life προτείνει τα εξής:

  • Είναι βασικό η μητέρα να καταναλώνει πολλά υγρά (νερό, γάλα, φυσικούς χυμούς) για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Σε αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που εκτός από άφθονο νερό, θα προσφέρουν στη μητέρα τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός της. Άλλωστε, οι βιταμίνες που θα προσλάβει από τα φρούτα και τα λαχανικά, όχι μόνο θα βελτιώσουν την κατάσταση του οργανισμού αλλά παράλληλα θα τον ενισχύσουν βοηθώντας τον να επανέλθει.
  • Λαχανικά, άγρια χόρτα, ωμές σαλάτες, φασολάκια, πατάτες, σπανάκι, μαρούλι και καρότα, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μεγάλης βιολογικής αξίας, καθώς και σε μεταλλικά στοιχεία, κυτταρίνη, βιταμίνες (κυρίως C και E), Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα, θα μπορούσαν να προσφέρουν στη μητέρα πλήρη κάλυψη των αναγκών της, σε μια τόσο απαιτητική για τον οργανισμό περίοδο και παράλληλα να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό της για ορθότερη απώλεια κιλών.
  • Τα ακατέργαστα δημητριακά όπως το καλαμπόκι, το ρύζι, η σίκαλη, η βρώμη, το σιτάρι, το κριθάρι και τα παράγωγά τους όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, ο τραχανάς, οι χυλοπίτες κ.α., που είναι πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία (σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο), άμυλο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, μπορούν να συμβάλουν άμεσα στην προσπάθεια της μητέρας, δίνοντάς της παράλληλα και την αίσθηση του κορεσμού.
  • Η κατανάλωση πουλερικών (1-2 φορές την εβδομάδα), ψάρια (1-2 φορές την εβδομάδα) ή κόκκινου κρέατος (1 φορά την εβδομάδα) είναι απαραίτητα ώστε η πρόσληψη βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και κυρίως σιδήρου να βοηθήσει τη μητέρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της και παράλληλα να δώσει μια ισχυρή δόση τόνωσης στον οργανισμό.
  • Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι, ξινόγαλα, τυρί κ.α., ως πηγή βιταμινών, πρωτεϊνών, μεταλλικών στοιχείων, ασβεστίου, φωσφόρου, αναμφίβολα προσφέρουν στη μητέρα τις καλύτερες βάσεις για την επαναφορά του σώματος στην αρχική του κατάσταση.
  • Τέλος δε θα πρέπει να ξεχνάμε τη σπουδαιότητα της άθλησης. Συστηματική και με μέτρο άσκηση μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα όχι μόνο στην εμφάνιση της μητέρας αλλά και στην ψυχολογία της. Δραστηριότητες όπως το κολύμπι, το περπάτημα, ο χορός και το τένις μπορούν να αποδειχθούν πραγματικά σωτήριες εφόσον βοηθούν τη μητέρα να επανέλθει δυναμικά στο πρόγραμμα και την καθημερινότητά της.

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / Ιδρυτής Light Life