16Μαΐ

φουντ Μπλόγκερ │ Όταν η Ευαγγελία συνάντησε τον Λευτέρη, «τον Ψαρά» και της εξήγησε «από 1ο χέρι»,  πως να ξεχωρίζουμε το πραγματικά φρέσκο ψάρι!

Γνώρισα τον «Λευτέρη» μέσο ενός κοινού γνωστού! Ρωτούσα τους «πάντες» εάν γνωρίζουν έναν ψαρά, διότι, ήθελα να μάθω «από πρώτο χέρι» κάποια πράγματα σχετικά με τα ψάρια!

Ο Λευτέρης είναι 28 χρονών (νεότατος) αλλά 3η γενιά ψαράς , ξεκίνησε ο Παππούς, συνέχισε ο Μπαμπάς, συνεχίζει και εκείνος! Η αλήθεια είναι ότι «του έψησα το ψάρι στα χείλη» , αλλά ήταν υπομονετικός, ευγενής, και απόλυτα κατατοπιστικός.

Ο Λευτέρης, τάδε έφη:

“Η αλήθεια είναι, πως ο πιο σίγουρος τρόπος για να τρώμε φρέσκα ψάρια, είναι να τα ψαρεύουμε μόνοι μας! Επειδή αυτό σπάνια είναι εφικτό, μία ασφαλής λύση είναι να ψωνίζουμε από κάποιον ψαρά που τον γνωρίζουμε και τον εμπιστευόμαστε. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για να καταλάβουμε αν το ψάρι είναι φρέσκο ή μπαγιάτικο. Πως θα καταλάβουμε ότι το ψάρι είναι φρέσκο!

Όταν αγοράζουμε:
– Τα μάτια του να είναι λαμπερά και να εξέχουν.
– Τα βράγχια του να είναι υγρά και κόκκινα ή ροζ, επίσης να μην είναι στεγνά, θαμπά ή καφετιά.
– Να σχηματίζει τόξο, όταν το τοποθετούμε στην παλάμη μας, πράγμα που σημαίνει πως η ουρά και το κεφάλι του, κοιτάζουν προς τα πάνω.
– Να είναι κατά κανόνα σκληρό και άκαμπτο και όταν το πιέζουμε με το δάκτυλο να είναι σφριγηλό, να μην βουλιάζει και το δέρμα του να επανέρχεται αμέσως.
– Να είναι λαμπερό και να έχει το φυσιολογικό του χρώμα.

Όταν μαγειρεύουμε:
-Να απολεπίζεται εύκολα όταν το καθαρίζουμε και τα εντόσθια του να βγαίνουν ολόκληρα, χωρίς να διαλύονται.
– Να ανοίγει όταν το ψήνουμε.

Όταν τρώμε:
– Να είναι το κόκαλό του άσπρο.
– Να μην θρυμματίζεται, αλλά η σάρκα του, να αποσπάται εύκολα από το κόκκαλο.”

Τον ευχαρίστησα θερμά και ανανεώσαμε το ραντεβού μας στο προσεχές μέλλον για επιπλέον πληροφορίες! «Μεγάλη ιστορία το ψάρι» όπως συνήθιζε να αναφέρει ο Λευτέρης!

Εις το υπανιδείν λοιπόν!