23Νοέ

ημερολόγιο Διατροφής │ Ενδοκοιλιακό λίπος, το «αόρατο» λίπος που εγκυμονεί κινδύνους!

Όταν πρόκειται για το κοιλιακό λίπος η αιτία ανησυχίας έγκειται όχι σε αυτό που φαίνεται με το μάτι αλλά σε αυτό που είναι αόρατο. Μια κοιλιά η οποία προεξέχει κατά πολύ είναι αντιαισθητική για ορισμένα lifestyle πρότυπα. Πέραν της αισθητικής τα πράγματα είναι σαφώς πιο σοβαρά μιας και οι ερευνητές αναφέρουν ότι το κοιλιακό λίπος αποτελεί σοβαρό παράγοντα για την αύξηση του κινδύνου σε χρόνιες ασθένειες. Τα λιπαρά στα οποία αναφερόμαστε δεν είναι παρά το σπλαχνικό λίπος το οποίο ονομάζεται επίσης και ενδοκοιλιακό λίπος. Βρίσκεται κάτω από τους κοιλιακούς μύες και δεν είναι ορατό στο μάτι. Ακόμα και άνθρωποι που δεν είναι παχύσαρκοι, συμφώνα με τη μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), μπορεί να συγκεντρώνουν ενδοκοιλιακό λίπος. Το ενδοκοιλιακό λίπος εναποτίθεται γύρω από τα όργανα στην κοιλιακή κοιλότητα. Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν περισσότερα για αυτό τον κρυφό και ύπουλο κίνδυνο για την υγεία.

Κοιλιακή παχυσαρκία

Η μέτρηση για το πόσο σοβαρή είναι η συγκέντρωση ενδοκοιλιακού λίπους στο σώμα μας είναι δύσκολη, διότι ακόμα και τα άτομα με χαμηλό ΔΜΣ, μπορεί να έχουν υψηλό επίπεδο λίπους. H Κοιλιακή παχυσαρκία μετράται ως περίμετρο μέσης μεγαλύτερη από 40 εκατοστά για τους άνδρες και 35 εκατοστά για τις γυναίκες, καθώς και μια αναλογία μέσης-ισχίων πάνω από 0,9 για τους άνδρες και 0,85 για τις γυναίκες. Πολλαπλές μελέτες έχουν συνδέσει την κοιλιακή παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και πολλών καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταξύ άλλων χρόνιων παθήσεων. Μια πιο πρόσφατη μέτρηση για την κοιλιακή παχυσαρκία, καλύτερη από το ΔΜΣ στον προσδιορισμό του κινδύνου για χρόνιες παθήσεις, είναι ο δείκτης κοιλιακής παχυσαρκίας και υπολογίζεται ως αναλογία μέσης-ύψους. Μια αναλογία μεγαλύτερη από 0.5 υποδηλώνει υψηλότερο κίνδυνο. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει ύψος 1,65 εκ. και η περίμετροε της μέσης είναι μεγαλύτερη από 82 εκ. έχει αυξημένο δείκτη εμφάνισης κοιλιακής παχυσαρκίας και βρίσκεται σε ιδιαίτερο κίνδυνο.

Λιπώδη κύτταρα

Το ενδοκοιλιακό λίπος διαφέρει από το λίπος που μπορείτε να τσιμπήσετε με τα δάχτυλά σας το οποίο είναι γνωστό ως υποδόριο λίπος. Το ενδοκοιλιακό λίπος λειτουργεί ως ενδοκρινής αδένας, απελευθερώνοντας ορμόνες, πρωτεΐνες και άλλες ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας διαπίστωσαν ότι το σωματικό λίπος παράγει πρωτεΐνες κυτοκινών, οι οποίες συνδέονται με αυξημένη φλεγμονή και κατά συνέπεια αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και ρεζιστίνη, ορμόνη η οποία συνδέεται με αντίσταση στην ινσουλίνη και ως εκ τούτου δημιουργία διαβήτη τύπου 2.

Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Το ενδοκοιλιακό λίπος και η έλλειψη σωματικής άσκησης πάνε χέρι-χέρι. Μελέτες μελετών έχουν διαπιστώσει μια πιθανή σχέση αιτίας-αποτελέσματος της έλλειψης σωματικής άσκησης και του αυξημένου σπλαχνικού λίπους. Το αντίστροφο είναι επίσης αληθές. Το ενδοκοιλιακό λίπος μειώνεται με την τακτική άσκηση. Ο Robert Eckel, MD, πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας επισημαίνει ότι “Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα από άλλους που δεν γυμνάζονται έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν ένα μεγάλο ποσοστό ενδοκοιλιακού λίπους. Αυτό σημαίνει εκγύμναση από 30 έως 60 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Και για όσους δεν έχουν πολλά κιλά να χάσουν, καλό θα ήταν να θυμάστε, ότι δεν αρκεί να είναι πάντα υγιές αυτό που βλέπετε”. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμα και όταν η μάζα σώματος και η περίμετρος μέσης ήταν η ίδια, το ενδοκοιλιακό λίπος είναι εφικτό να μειωθεί με την συστηματική άσκηση.