23Απρ

4 + 4 λόγοι για τους οποίους ο καλός ύπνος είναι σημαντικός │ Part 1

Ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία. Στην πραγματικότητα, είναι εξίσου σημαντικός με την υγιεινή διατροφή και την άσκηση.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι τώρα κοιμούνται λιγότερο από ό, τι στο παρελθόν, αλλά επίσης, έχει μειωθεί και η ποιότητα του ύπνου τους.

Παρακάτω θα βρείτε 4 λόγους για τους οποίους ο καλός ύπνος είναι σημαντικός! (Part 1).

1. Η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να αυξήσει το σωματικό βάρος

Ο κακός ύπνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο τείνουν να ζυγίζουν πολύ περισσότερο από ό, τι εκείνοι που κοιμούνται φυσιολογικά.

Στην πραγματικότητα, η σύντομη διάρκεια του ύπνου είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά και ενήλικες με μικρή διάρκεια ύπνου, έδειξε 89% και 55% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, αντίστοιχα.

Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι απολύτως ζωτικής σημασίας η ποιότητα του ύπνου σας.

Συμπέρασμα: Η Σύντομη διάρκεια του ύπνου συνδέεται δραστικά με τον κίνδυνο αύξησης του βάρους και της παχυσαρκίας, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

2. Όσοι κοιμούνται καλά τείνουν να τρώνε λιγότερες θερμίδες

Οι μελέτες δείχνουν ότι η στέρηση του ύπνου αυξάνει την  όρεξη και τείνουν να τρώνε περισσότερες θερμίδες.

Η στέρηση ύπνου διαταράσσει τις ημερήσιες διακυμάνσεις των ορμονών της όρεξης και πιστεύεται ότι προκαλούν κακή ρύθμιση της όρεξης.

Αυτό περιλαμβάνει υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης, την ορμόνη που διεγείρει την όρεξη, και μειωμένα επίπεδα λεπτίνης, της ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη.

Συμπέρασμα: Η κακή ποιότητα ύπνου επηρεάζει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Όσοι έχουν καλή ποιότητα ύπνου τείνουν να τρώνε λιγότερες θερμίδες από ό, τι εκείνοι που δεν έχουν.

3. Η Καλή ποιότητα ύπνου μπορεί να βελτιώσει την συγκέντρωση και την παραγωγικότητα

Ο ύπνος είναι σημαντικός για τις διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Αυτό περιλαμβάνει τη γνωστική λειτουργία, τη συγκέντρωση, την παραγωγικότητα και την απόδοση. Όλα αυτά επηρεάζονται αρνητικά από την έλλειψη ύπνου.

Μία μελέτη  που έγινε σε Ιατρούς μας παρέχει ένα καλό παράδειγμα.

Ιατροί που δεν είχαν καλή ποιότητα ύπνου έκαναν 36% πιο σοβαρά ιατρικά λάθη από  συναδέλφους τους που είχαν μία καλή ποιότητα ύπνου.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου σε παρόμοιο βαθμό με κάποιον που έχει καταναλώσει αλκοόλ.

Ο καλός ύπνος, από την άλλη πλευρά, έχει αποδειχθεί ότι  βελτιώνει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και  ενισχύει την απόδοση της μνήμης των παιδιών και των ενηλίκων.

Συμπέρασμα: Ο καλός ύπνος μπορεί να μεγιστοποιήσει τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και την ενίσχυση της μνήμης. Ο κακός ύπνος έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

4. Η Καλή ποιότητα ύπνου μπορεί να μεγιστοποιήσει την αθλητική απόδοση

Ο ύπνος έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την αθλητική απόδοση.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε για αθλητές  του μπάσκετ, έδειξε ότι η καλή ποιότητα του ύπνου βελτιώνει σημαντικά την ταχύτητα, την ακρίβεια, τους  χρόνους αντίδρασης, και την ψυχική ευεξία.

Η μικρότερη διάρκεια του ύπνου έχει επίσης συνδεθεί με την κακή επίδοση της άσκησης καθώς και τον  λειτουργικό περιορισμός σε ηλικιωμένες γυναίκες.

Σε μελέτη που έγινε σε  πάνω από 2.800 γυναίκες, διαπιστώθηκε ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με πιο αργό περπάτημα, χαμηλότερη δύναμη της λαβής, και μεγαλύτερη δυσκολία στην εκτέλεση δραστηριοτήτων.

Συμπέρασμα: Η καλή ποιότητα ύπνου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει πολλές πτυχές της αθλητικής και σωματικής απόδοσης.

Μείνετε συντονισμένοι για να διαβάσετε και το 2ο μέρος του άρθρου (Part 2).

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιδρυτής Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]