27Φεβ

Ιστορίες της κουζίνας | Σαλάτα με ψητό παντζάρι και καρύδια

Υλικά

Για το dressing:

1 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι
2 κουτ. σούπας άσπρο ξύδι
1 κουτ. σούπας σιρόπι από σφεντάμι
½ κουτ. σούπας (το καθένα) αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
¼ κούπας extra παρθένο ελαιόλαδο

Για τη σαλάτα:

1 κιλό παντζάρια
2 δεματάκια νεροκάρδαμο
2 πορτοκάλια κομμένα σε τέταρτα
μαραθόσπορος ψιλοκομμένος
1 κούπα καρύδια (κομμένα στα δύο)

Εκτέλεση

Για το dressing:
Σε ένα μεσαίο μπολ αναμιγνύουμε τον χυμό πορτοκάλι, το ξύδι, το σιρόπι σφένδαμου, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύοντας ρίχνουμε σταδιακά και το ελαιόλαδο. Το αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σαλάτα:
Τοποθετούμε τα παντζάρια πλυμένα (ολόκληρα) σε ένα ταψί (20 εκ.). Ψήνουμε στους 190 C για περίπου 1 ώρα ή περίπου όταν τα παντζάρια αρχίσουν και γίνονται μαλακά (εξαρτάται από το μέγεθος τους). Τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα ξεφλουδίζετε και τα τεμαχίζετε. Τα ανακατεύετε με 2 κουτ. σούπας από το dressing.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το νεροκάρδαμο με το μαραθόσπορο, τα πορτοκάλια και τα καρύδια. Προσθέστε από πάνω και τα παντζάρια. Περιχύστε με το υπόλοιπο dressing.

Διατροφική αξία ανά μερίδα 

421 θερμίδες
9.1 γρ. πρωτεΐνες
29.6 γρ. λίπος
37.3 γρ. Υδατάνθρακες
2.9 mg σίδηρος
176 mg ασβέστιο
473 mg νάτριο
8.9 γρ. Ίνες

Εξαιρετική πηγή βιταμινών A και C, φολικού οξέος και μαγνησίου. Καλή πηγή θειαμίνης, νιασίνης, βιταμίνης B6, ασβεστίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιδρυτής Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]