Ιστορίες της κουζίνας | Σπανακόπιτα με φρέσκα κρεμμυδάκια
Χρόνος Προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα
Υλικά
7-8 έτοιμα ή σπιτικά φύλλα χωριάτικα
1 κιλό σπανάκι
400 γρ. φέτα
200 γρ. γραβιέρα
6 αυγά
1/2 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι άνηθος
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και πλένετε το σπανάκι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. Τα ψιλοκόβετε. Τους ρίχνετε το αλάτι και τα τρίβετε. Στη συνέχεια τα στύβετε πολύ καλά για να φύγουν τα υγρά τους. Ρίχνετε μέσα τη φέτα κομματιασμένη και τη γραβιέρα τριμμένη, τα αυγά χτυπημένα ελαφρά, το πιπέρι, το σιμιγδάλι ή τον τραχανά και λίγο από το λάδι.
Χωρίζετε τα χόρτα σε τρία μέρη, λαδώνετε το ταψί του φούρνου, στρώνετε τα τρία φύλλα αλείφοντας το κάθε ένα με λάδι, αφήνετε τις άκρες τους έξω από το χείλος του ταψιού και απλώνετε το 1/3 από τα χόρτα.
Στρώνετε ένα φύλλο, πάλι χόρτα, πάλι φύλλο, τα υπόλοιπα χόρτα και τέλος τα 2 τελευταία φύλλα επίσης αλειμμένα με λάδι. Κόβετε με μαχαίρι τα περισσεύματα των φύλλων. Χαράζετε, αν θέλετε, την πίτα σε κομμάτια (χωρίς να φθάσει κάτω κάτω το μαχαίρι) και περνάτε το επάνω φύλλο με το υπόλοιπο λάδι και λίγο νερό. Ψήνετε για 55΄- 60΄ σε μέτριο φούρνο στους 200°C. Σερβίρετε!
Ευαγγελία Ζευκιλή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ιδρυτής Light Life
[title size=”2″]Contact Me[/title]
Social media