20Ιαν

Ιστορίες της κουζίνας | Tortillitas de Camarones

(Τραγανές τηγανίτες γαρίδας)

Για καλύτερα αποτελέσματα να φτιάχνετε λίγες ανά τη φορά για να μένει η θερμοκρασία τηγανίσματος η ίδια και να μην μεταβάλλεται, έτσι βοηθούμε τις tortillitas να μην απορροφούν επιπλέον λάδι. Επίσης, οι μικρές γαρίδες είναι πιο μαλακιές από τις μεγάλες

Για 6 άτομα

Υλικά

370 γρ. μικρές γαρίδες καθαρισμένες
11/2 της κούπας αλεύρι
1 κουτ. σούπας φρέσκο, ψιλοκομμένο πλατύφυλλο μαϊντανό
3 κρεμμύδια χλωρά ψιλοκομμένα (λίγο από το λευκό σημείο και λίγο από την κορυφή)
1/2 κουτ. σούπας πιπέρι πιμιέντο
Αλάτι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι βάλτε τις γαρίδες και προσθέστε νερό έως ότου καλύψετε την επιφάνεια τους. Βράστε τις γαρίδες σε υψηλή θερμοκρασία. Όταν το νερό αρχίζει να κοχλάζει βγάλτε τις με μια τρυπητή κουτάλα και φυλάξτε τις στην άκρη. Όταν οι γαρίδες κρυώσουν βάλτε τις στο ψυγείο έως ότου τις χρειαστείτε. Κρατήστε 1 κούπα από το ζουμί που έβρασαν και αφήστε το να κρυώσει. Πετάξτε τον υπόλοιπο ζωμό.

Για το χυλό

Βάλτε σε ένα μπολ το αλεύρι, ρίξτε σταδιακά το ζουμί από τις γαρίδες και ανακατέψτε καλά -ή με μίξερ χειρός ή με τον αβγοδάρτη- με προσοχή να μη σβολιάσει το αλεύρι. Ρίξτε λίγο αλάτι, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και φτιάξτε ένα χυλό όπως των κέικ. Σκεπάστε καλά και φυλάξτε το στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βγάλτε τις γαρίδες και κόψτε τις με ένα καλό μαχαίρι. Τα κομμάτια θα πρέπει να είναι στο μέγεθος των κόκκων του καφέ. Βγάλτε το χυλό από το ψυγείο, ρίξτε μέσα τις γαρίδες και ανακατέψτε καλά.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάλτε ελαιόλαδο και αφήστε το να κάψει. Με ένα κουτάλι ρίξτε μια ποσότητα από το χυλό και πατήστε τα με το πίσω μέρος του κουταλιού να γίνουν επίπεδα. Μην βάλετε πολλά να τηγανιστούν ταυτόχρονα, αφήστε χώρο στο τηγάνι. Τηγανίστε τα για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά ή έως ότου πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και γίνουν τραγανά (αυτό που οι ισπανοί μάγειροι αποκαλούν puntillas).

Με μια τρυπητή κουτάλα βγάλτε τα και τοποθετήστε τα σε ένα σκεύος με απορροφητικό χαρτί κουζίνας από κάτω για να τραβήξει το περιττό λάδι. Ανάψτε το φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και διατηρήστε τα ζεστά έως ότου τηγανιστούν και τα υπόλοιπα.

Σερβίρετε τα αμέσως και τοποθετήστε τα σε μια ωραία τετράγωνη πιατέλα.

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιδρυτής Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]