14Ιαν

Ιστορίες της κουζίνας | Caponata siciliana

Υλικά

8 μελιτζάνες φλάσκες
400 γρ ντομάτες ώριμες τριμμένες
150 γρ. ελιές πράσινες χωρίς το κουκούτσι κομμένες στα δυο
σέλινο (τον βλαστό)
2 κουτ. σούπας κάπαρη
2 κρεμμύδια
βασιλικό
λίγη καστανή ζάχαρη
½ ποτήρι καλό ξύδι από κόκκινο κρασί
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβουμε τη μελιτζάνα σε κύβους με τη φλούδα. Την αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για μια ώρα. Τις στραγγίζουμε, τις στεγνώνουμε και σοτάρουμε σε τηγάνι με λάδι.
Ζεματίζουμε το σέλινο, το κόβουμε σε κομμάτια και το αφήνουμε σε αλατισμένο νερό.
Αφήνουμε τις ελιές σε ζεστό νερό για δέκα λεπτά.
Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτα με το κρεμμύδι και το βασιλικό.
Στο τηγάνι που σοτάραμε τις μελιτζάνες και έχουν γίνει πια, αφού αποσύρουμε τις μελιτζάνες, κόβουμε ένα γύρω τις ελιές, την κάπαρη και το σέλινο.
Μετά προσθέτουμε, τη σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε να βράσει για μερικά λεπτά.
Προσθέτουμε και τις μελιτζάνες και αφήνουμε να πάρουν τα αρώματα της σάλτσας για 5-10 λεπτά, ανακατεύοντας προσεκτικά.
Τέλος, προσθέτουμε το ξύδι με τη ζάχαρη αφήνοντας να βράσουν για 3-4 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Η καπονάτα σερβίρεται χλιαρή ή κρύα. Ακόμα καλύτερα αν μείνει στο ψυγείο για ώρες ή μια ολόκληρη νύχτα. Προσοχή: Καπονάτα χωρίς ελιές και κάπαρη, δεν είναι καπονάτα. Είναι μελιτζάνες με σάλτσα. Αυτά κάνουν τη διαφορά. Μπορείτε επίσης το βασιλικό να μην τον βάλετε μέσα, αλλά να το βάλετε για γαρνιτούρα. Εμένα δε μου αρέσει ιδιαίτερα ο βασιλικός και δε βάζω, τελευταία βέβαια έχω αρχίσει να αλλάζω γνώμη και να εκτιμώ ιδιαίτερα τον φρέσκο βασιλικό. Η καπονάτα είναι παραδοσιακή σισιλιάνικη συνταγή. Μπορεί να παρουσιαστεί σαν ορεκτικό ή κύριο πιάτο συνοδευμένο από ένα καλό μπουκάλι κρασί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν σάλτσα για ζυμαρικά αλλά με πιο πηχτή τη σάλτσα. Μπορούμε επίσης να της προσθέσουμε κολοκύθι ή πιπεριά.

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιδρυτής Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]