14Ιαν

φουντ Μπλόγκερ │ Πλαστικά σε επαφή με τρόφιμα

Τα πλαστικά, ο πιο διαδεδομένος τρόπος αποθήκευσης τροφίμων, είναι ευρέως γνωστό ότι ελλοχεύει  κινδύνους. Ο κίνδυνος αυτός είναι η μετανάστευση ουσιών από το πλαστικά στα τρόφιμα και στο νερό και κατ’ επέκταση και στον ανθρώπινο οργανισμό, όπου δρουν συσσωρευτικά και μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας λόγω τοξικολογικής και πιθανής καρκινογόνου δράσης.

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι η ενημέρωση και η σωστή χρήση των πλαστικών. Τα πλαστικά τυποποιούνται σε κατηγορίες ανάλογα με τις επιτρεπόμενες, θεωρούμενες ασφαλής χρήση τους.

Όλες οι πλαστικές συσκευασίες που περιέχουν τρόφιμα όπως μπουκάλια νερού, λαδιού, κεσέδες γιαουρτιού, βουτύρου κλπ. πρέπει να φέρουν τυποποιημένο σε κάποια θέση, το ειδικό σύμβολο που δηλώνει τον τύπο του πλαστικού από το οποίο είναι φτιαγμένες. Το σύμβολο αυτό αποτελείται από τρία βέλη που σχηματίζουν ένα τρίγωνο, το οποίο στο κέντρο φέρει ένα κωδικό αριθμό που συχνά συνοδεύεται από τα λατινικά αρχικά γράμματα της χημικής ουσίας  του πλαστικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο. Σε μερικές περιπτώσεις, φέρει μόνο τα γράμματα.

plastika-trofima3

Οι κενές συσκευασίες που προορίζονται για χρήση, αποθήκευση, μεταφορά τροφίμων ή απλά να έρθει σε επαφή με τρόφιμο πρέπει να φέρει το παραπάνω σύμβολο ή να αναγράφει “κατάλληλο σε επαφή με τρόφιμα” ή να φέρει το ειδικό σύμβολο “ποτήρι-πιρούνι” και στην συσκευασία πώλησης να φέρει την ειδική προδιαγραφή  ΕΛΟΤ ή άλλα στοιχεία βάση των οποίων προσφέρεται η συγκεκριμένη χρήση.

  • Οι κωδικοί 2,4,5 είναι οι πιο ασφαλείς.
  • Ο κωδικός 1 κατηγορείται για  πιθανές ορμονικές διαταραχές.
  • Ο κωδικός 3 ενοχοποιείται για καρκινογενέσεις και καρδιαγγειακά και ως εκ τούτου η χρήση του είναι περιορισμένη σημαντικά.
  • Ο κωδικός 6 ύποπτος για καρκινογενέσεις.
  • Ο κωδικός 7  είναι αποδεδειγμένα η πιο επικίνδυνη κατηγορία λόγω των τοξικών ουσιών που περιέχει.

 

Ευαγγελία Κοντούρη

Γεωπόνος, Επιστήμων Τεχνολόγος Τροφίμων

Επιστημονική Συνεργάτης Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]

    Το όνομά σας (απαραίτητο)

    Το email σας (απαραίτητο)

    Τίτλος άρθρου (απαραίτητο)

    Το μήνυμά σας

    Εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στα δεξιά captcha