12Ιαν

Αθλητισμός & Άσκηση | Τo διάσημο Gyrotonic

Οι εναλλακτικές μέθοδοι γυμναστικής κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Η παγκόσμια αθλητική κοινότητα στην προσπάθειά της να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των αθλούμενων για την άσκηση, επινοεί διαρκώς νέες, επαναστατικές μεθόδους γυμναστικής που ενδεχομένως, συνδυάζουν στοιχεία από πολλά άλλα είδη γυμναστικής μαζί.

Συνδυασμός πολλών τεχνικών

Ένα τέτοιο είδος άθλησης είναι και το gyrotonic. Μια επαναστατική μορφή άθλησης, που βασίζεται στην φιλοσοφία του pilates αλλά ουσιαστικά αποτελεί μια εξελιγμένη μορφή του.

«Γεννήθηκε» στη θορυβώδη δεκαετία του’80 από τον Juliu Horvath, στη Νέα Υόρκη και στηρίχθηκε στις αρχές της yoga, του tai-chi, του χορού και της κολύμβησης. Σκοπός του είναι η ενδυνάμωση των μυών με ελάχιστη προσπάθεια, ο απόλυτος έλεγχος των κινήσεων και η επίτευξη της μέγιστης ισορροπίας.

Οι ασκήσεις εκτελούνται σε ειδικά σχεδιασμένα μηχανήματα ενώ παράλληλα με κάθε άσκηση, επιτυγχάνεται η πλήρης εναρμόνιση της αναπνοής ανάλογα με την ένταση του προγράμματος, για μέγιστα αποτελέσματα.

Το gyrotonic αποτελεί ένα είδος «μασάζ» για το μυοσκελετικό μας σύστημα και αναζωογονεί το σώμα μέσα από τις 7 βασικές κινήσεις της σπονδυλικής στήλης. Η ενδυνάμωση και η ευλυγισία είναι οι πρωταρχικοί στόχοι της άσκησης, όμως παράλληλα, επιτυγχάνεται και ο απόλυτος έλεγχος των κινήσεων, της αναπνοής και της μυϊκής μας μάζας.

Όλο το σώμα βρίσκεται σε κίνηση ανάλογα με την άσκηση που επιλέγεται κάθε φορά, ενδυναμώνοντας έτσι κάθε μέρος του σώματος και κάθε μυϊκή ομάδα, την ίδια στιγμή , που «ξεμπλοκάρεται» κάθε πιθανή αρνητική ενέργεια, που έχει «εγκλωβιστεί» μέσα στο σώμα.

Το «λύσιμο» της σπονδυλικής στήλης που επιτρέπει μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας και που εκφράζεται μέσα από μια συνεχόμενη ροή κινήσεων-ασκήσεων, δίνει μια πρωτόγνωρη αίσθηση ελευθερίας στο σώμα που νιώθει να απελευθερώνεται από τα δεσμά του άγχους και της συσσωρευμένης κούρασης.

 

Γιώργος Κουρλιάς

Fitness & Personal Trainer

Επιστημονικός Συνεργάτης Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]

    Το όνομά σας (απαραίτητο)

    Το email σας (απαραίτητο)

    Τίτλος άρθρου (απαραίτητο)

    Το μήνυμά σας

    Εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στα δεξιά captcha