15Δεκ

φουντ Μπλόγκερ │ «Χωρίς πρόσθετα»

Τον τελευταίο καιρό, οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν στραφεί στην δημιουργία προϊόντων χωρίς την χρήση προσθέτων προσελκύοντας μεγαλύτερο καταναλωτικό κοινό.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, ως πρόσθετα ορίζονται οι ουσίες ή μίγματα ουσιών, πλην τον βασικών συστατικών των τροφίμων, που προστίθενται σε ένα τρόφιμο με σκοπό την βελτίωση της παραγωγής, επεξεργασίας, συντήρησης ή της εμφάνισης τους. Τα πρόσθετα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τα χημικά και φυσικά πρόσθετα (ξύδι, αλάτι, λεμόνι), τα οποία λαμβάνουν ένα κωδικό αριθμό που αποτελείται από το πρώτο γράμμα Ε ακολουθούμενο από ένα τριψήφιο ή τετραψήφιο αριθμό.

Διάφοροι μύθοι κυκλοφορούν σχετικά με την χρήση των προσθέτων και το αντίκτυπο που έχουν στην υγεία μας. Μερικοί απ’ αυτούς είναι οι εξής:

 Τα πρόσθετα θεωρούνται επικίνδυνα χημικά τα οποία παρασκευάζονται συνθετικά.
 Τα πρόσθετα μπορεί να είναι και φυσικά. Στην αρχαιότητα οι άνθρωποι τοποθετούσαν  το κρέας ή το ψάρι μέσα σε αλάτι για να διατηρηθεί περισσότερο. Ακόμη, για να έχουν λαχανικά όλη την διάρκεια του χρόνου, τα τοποθετούσαν μέσα σε βαζάκια με ξύδι, το γνωστό σε όλους μας τουρσί.
 Δεν χρειάζονται τα Ε
 Τα πρόσθετα αποτελούν εμπόδιο για την αύξηση των μικροοργανισμών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι πανάκεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
 Τα Ε κάνουν κακό στην υγεία
 Τα πρόσθετα είναι εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων στις επιτρεπόμενες κατά περίπτωση ποσότητες. Η χρήση τους πρέπει να γίνεται σε λογικά πλαίσια.

 

Ευαγγελία Κοντούρη

Γεωπόνος, Επιστήμων Τεχνολόγος Τροφίμων

Επιστημονική Συνεργάτης Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]

    Το όνομά σας (απαραίτητο)

    Το email σας (απαραίτητο)

    Τίτλος άρθρου (απαραίτητο)

    Το μήνυμά σας

    Εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στα δεξιά captcha