20Μαΐ

Νευρική συνήθεια Νο 1: Κάπνισμα

Συνήθεια: πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να καπνίζουν λέγοντας πως το τσιγάρο τους καλμάρει και τους αποσυμπιέζει μετά από μια αγχωτική κατάσταση. Σκεφτείτε το πάλι! Η νικοτίνη, το εθιστικό συστατικό που περιέχεται στα τσιγάρα, είναι αυτό που σε κάνει να νιώθεις έτσι αλλά ποια είναι η πραγματικότητα;

«Η νικοτίνη είναι ουσιαστικά μια διεγερτική ουσία η οποία σε κάνει να νιώθεις περισσότερο νευρικός πάρα χαλαρός. Η νικοτίνη δεσμεύεται σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου αυξάνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης, νευροδιαβιβαστής και ορμόνη υπεύθυνη για την πρόκληση της ευχάριστης διάθεσης.»

Με άλλα λόγια το άτομο συνεχίζει να καπνίζει γιατί ο οργανισμός του ζητά νικοτίνη μιας και πρέπει να διατηρήσει τα επίπεδα της στο σημείο που ήταν από το τελευταίο τσιγάρο. Επιπλέον, τα επίπεδα ντοπαμίνης αρχίζουν και μειώνονται, ο εγκέφαλος στέλνει μηνύματα ζητώντας νικοτίνη και το άτομο ανάβει πάλι ένα τσιγάρο!

Ο μόνος τρόπος για ένα καπνιστή να κρατήσει υψηλά τα επίπεδα της νικοτίνης -και κατά συνέπεια της ντοπαμίνης- στον οργανισμό του, είναι το τακτικό κάπνισμα τσιγάρων. Για τους καπνιστές αυτό λειτούργει σαν μια όαση ηρεμίας μέσα στις στρεσογόνες καταστάσεις που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν. Έτσι τα άτομα αρχίζουν σταδιακά και συνδέουν το τσιγάρο με συγκεκριμένες στιγμές ηρεμίας που λανθασμένα και πλασματικά νιώθουν λόγω νικοτίνης.

Αποτελέσματα: Μια ενδελεχής και μεγάλη έρευνα κατατάσσει υπεύθυνο το κάπνισμα για τη δημιουργία καρκίνου του πνεύμονα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, καρδιακά νοσήματα και άλλες πολύ σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Έρευνα έχει δείξει πως οι τσίχλες και τα αυτοκόλλητα νικοτίνης είναι ικανά να βοηθήσουν στην ομαλή διακοπή καπνίσματος.

 

liakopΕυαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιδρυτής Light Life

 

[title size=”2″]Contact Me[/title]