05Μαΐ

Δυνάμωσε τα αδύνατα σημεία

Ένα σημείο που πολλές φορές μας χαλάει την συνολική εικόνα, ένα σημείο που πρέπει να το γυμνάζουμε σκληρά ώστε να αναπτυχθεί αλλά ξέρεις… βαριόμαστε πολύ να γυμνάσουμε και κάθε φορά που το πρόγραμμά μας έχει τους συγκεκριμένους μυς εμείς προτιμάμε να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια.

Ας δούμε μια εναλλακτική μέθοδο εκγύμνασης των ομάδων που μας ταλαιπωρούν σωματικά και ψυχικά. Η τεχνική ονομάζεται «εμβόλιμα σετ» και αναφέρεται στην εκγύμναση της συγκεκριμένης ομάδας κάθε φορά που πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, ανεξάρτητα από την εκγύμναση των υπόλοιπων μυών.

Aν δεν μας αρέσει η εκγύμναση των γαμπών (συνηθισμένη ομάδα) μπορούμε σε κάθε πρόγραμμα να τις γυμνάζουμε. Για παράδειγμα το πρόγραμμα έχει στήθος και δικέφαλους. Μετά από κάθε σετ στήθους εμβόλιμα βάζουμε ένα σετ για γάμπες. Το ίδιο και όταν περνάμε και στην εκγύμναση των δικεφάλων. Με αυτό τον τρόπο καταλήγουμε να γυμνάζουμε τις γάμπες με ένα σύνολο 20-25 σετ (σε 2 ασκήσεις), μια ποσότητα σετ που ούτε θα φανταζόμασταν ότι θα μπορούσαμε να γυμνάσουμε σε φυσιολογικές συνθήκες. Έτσι ακόμα και οι λιγότερο ελκυστικές μυϊκές ομάδες μπορούν να γυμναστούν όχι μόνο αρκετά αλλά ακραία.

Το ίδιο ισχύει για ομάδες όπως οι κοιλιακοί, οι ραχιαίοι, κάποιες υποομάδες μεγαλύτερων μυών (π.χ. η πίσω πλευρά των ώμων, οι δικέφαλοι των ποδιών κτλ). Οι αθλητές οι οποίοι έχουν εφαρμόσει αυτή την τακτική (και είναι πολλοί στο εξωτερικό) έχουν πραγματικά δει μεγάλη διαφορά.

Υπάρχει ασφαλώς και η απαραίτητη ένσταση. Μια ένσταση που έγκειται στη λογική απορία που λέει ότι όταν γυμνάζουμε μυϊκές ομάδες με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, το αίμα κυκλοφορεί συνεχώς και τελικά δεν μένει πουθενά. Δηλαδή από το στήθος πηγαίνει στις γάμπες και μετά πάλι στο στήθος, μετά στις γάμπες κ.ο.κ.

 

Γιώργος Κουρλιάς

Fitness & Personal Trainer / Επιστημονικός Συνεργάτης Light Life