10Μαρ

Fitness στην παραλία

Τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε σπορ στην παραλία:

  • Προτιμήστε τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες για να κάνετε σπορ, και όχι τις καυτές ώρες του μεσημεριού.
  • Μη ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό και να φοράτε πάντα καπέλο.
  • Πίνετε άφθονα υγρά. Το σώμα ιδρώνει και μέσα στο νερό, χωρίς να το αντιλαμβάνεστε.
  • Μη γυμνάζεστε μετά το φαγητό ή αν έχετε προγραμματίσει κάποια αθλητική δραστηριότητα, καλύτερα να έχετε φάει ελαφρά και αρκετή ώρα πριν.
  • Για τα σπορ στην άμμο είναι πάντα καλό να φοράτε παπούτσια.
  • Για τα σπορ στη θάλασσα είναι πάντα απαραίτητο το σωσίβιο.

Κολύμπι

Ιδανική μορφή άσκησης για όλους, ακόμα και για όσους έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις. Γυμνάζει όλους τους μυς του σώματος και σας βοηθάει να καίτε αρκετές θερμίδες. Κολυμπήστε με τέτοια ένταση που να απαιτεί προσπάθεια, χωρίς όμως να εξαντλείστε. Οι θερμίδες που καίτε με το κολύμπι είναι περίπου 500 Kcals/ώρα.

Ρακέτες

Οι ρακέτες γυμνάζουν ολόκληρο το σώμα και όχι μόνο τα χέρια και τους ώμους, όπως πιστεύουν πολλοί. Όσο περισσότερο βελτιώνεται η τεχνική σας (και άρα ανταλλάσσετε πολλές μπαλιές χωρίς να διακόπτεται το παιχνίδι) τόσο καλύτερα. Μη ξεχνάτε να πίνετε συχνά νερό λόγω της έντονης εφίδρωσης και να ανανεώνετε το αντηλιακό σας. Σε μέτρια ένταση καίτε περίπου 250-400Kcals/ώρα ενώ με γρήγορες και δυνατές μπαλιές οι θερμίδες που θα κάψετε κυμαίνονται μεταξύ 400-600Kcals/ώρα.

Beach Volley

Οι συνεχείς μετακινήσεις και τα άλματα γυμνάζουν τα πόδια, ενώ τα χτυπήματα της μπάλας ενεργοποιούν τους μυς της πλάτης, των χεριών και των ώμων. Η άμμος κάνει το σπορ αυτό πιο δύσκολο και κουραστικό από το κανονικό βόλεϊ. Σε χαλαρούς ρυθμούς καίτε 380-460Kcals/ώρα, ενώ εάν κυριαρχήσει το ανταγωνιστικό πνεύμα οι θερμίδες μπορούν να φτάσουν τις 600-700/ωρα.

Σερφινγκ

Θεωρείται δύσκολο άθλημα, το οποίο απαιτεί καλή τεχνική και πολύ καλή ισορροπία. Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και περισσότερο τους μυς του στήθους, της πλάτης, των ώμων και των χεριών. Αν προσπαθήσετε να μάθετε μόνοι σας, κινδυνεύετε να τραυματίσετε την μέση και τους ώμους σας. Πρέπει να φοράτε πάντα σωσίβιο, να αποφεύγετε τις θάλασσες που έχουν βραχάκια και να μην κάνετε σερφινγκ αν έχει πολύ δυνατό άνεμο και μεγάλα κύματα. Σε επίπεδο εκμάθησης θα κάψετε 200-240 Kcals/ώρα ενώ σε προχωρημένο στάδιο θα καταναλώσετε 500-600kcals/ωρα.

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / Ιδρυτής Light Life