09Μαρ

Οι Top 5 τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη

Μερικές απλές αλλαγές σε ό,τι τρώτε μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό σας.

Ξέρετε καλά ότι δεν κάνετε ιδιαίτερες χάρες στην υγεία σας όταν καταναλώνετε τηγανητά ή λιπαρά γεύματα. Καταναλώνοντας όμως τα σωστά είδη τροφών, τότε αυτό μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στη μείωση των επίπεδων χοληστερόλης στον οργανισμό σας. Στην πραγματικότητα, η σωστή διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο συμβάλλοντας στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής, και εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με στοιχεία το 25% της χοληστερόλης προέρχεται από τη διατροφή μας, και το υπόλοιπο έχει κατασκευαστεί από το σώμα μας.

Σύμφωνα με την Ευαγγελία Ζευκιλή, διαιτολόγο-διατροφολόγο της Light Life, «Προκειμένου να ελαττώσετε την υψηλή χοληστερόλη, θα πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη των κακών λιπών, να περιορίσετε τη χρήση αλατιού όπως και τροφές πλούσιες σε νάτριο, και να περιορίσετε ή να σταματήσετε την κατανάλωση ποτών και αναψυκτικών με μεγάλη περιεκτικότητα ζάχαρης.

Όταν καταφέρετε να ελαττώσετε τα παραπάνω σας συνιστούμε τις εξής Top 5 τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη στον οργανισμό σας και βοηθούν στη μείωση εμφάνισης καρδιακών παθήσεων:

1. Τρώτε φρούτα και λαχανικά

Γεμάτα βιταμίνες, ανόργανα άλατα, υγιή φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά, τα λαχανικά βοηθούν στην καταπολέμηση της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL ή «κακή») χοληστερόλης η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση αρτηριακής πλάκας, ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την καρδιά, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Συνιστάτε να τρώτε ποικιλία λαχανικών κάθε εβδομάδα έτσι ώστε να πάρετε όλα τα σημαντικά οφέλη που έχουν να προσφέρουν για την υγεία σας. Επιπλέον, τα φρούτα είναι εξαιρετικές πηγές των υγιών φυτοχημικών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών.

2. Επιλέξτε τα υγιεινά λίπη

Δεν είναι όλα τα λίπη κακά. Ενδείκνυται να εντάξετε στο καθημερινό σας διατροφολόγιο τα καλά λίπη όπως αυτά της ελιάς, του λιναριού, των καρυδιών, των φιστίκια και φυσικά το σησαμέλαιο. Αυτά τα έλαια βοηθούν στην καταπολέμηση της εσωτερικής φλεγμονής του οργανισμού, βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κρατώντας το μυαλό και το κεντρικό νευρικό σύστημα απόλυτα υγιές. Ενδείκνυται να διατηρείτε τη πρόσληψη λίπους μεταξύ 25% και 35% των συνολικών θερμίδων σας καθημερινά. Κρατήστε τα κορεσμένα λίπη σε λιγότερο από 7% καθώς και την κατανάλωση τρανς-λιπαρών οξέων που θα πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από 1% των θερμίδων σας κάθε μέρα.

3. Τρώτε άφθονες φυτικές ίνες

Συνιστάται να τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως είναι το κριθάρι, το πλιγούρι βρώμης, και τα μήλα, τα οποία περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες που βοηθά τη χοληστερόλη δεσμεύουν στο γαστρεντερικό σωλήνα και να το μεταφέρετε από το σώμα. Κάντε αυτά τα τρόφιμα ένα κανονικό μέρος της διατροφής σας. Αν και το πλιγούρι βρώμης όπως και τα μήλα είναι τρόφιμα με τα οποία είμαστε εξοικειωμένοι, δεν είναι πολλοί αυτοί που συνηθίζουν να τρώνε κριθάρι. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το πιλάφι με κριθάρι αντί για ρύζι. Το κριθάρι προσθέτει μια λαστιχωτή, ιδιαίτερη γεύση, είναι ένα πιάτο το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης σας.

4. Ξηροί καρποί (με κέλυφος)

Καταναλώνονται με μέτρο, και είναι ξηροί καρποί με κέλυφος, όπως τα καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια των οποίων η κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Οι ξηροί καρποί περιέχουν υγιή λιπαρά και αντιοξειδωτικά που μπορούν να κρατήσουν το καρδιαγγειακό σας σύστημα υγιές. Κάθε εβδομάδα, θα πρέπει να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας τρεις έως πέντε μερίδες ξηρών καρπών. Μια μερίδα ξηρών καρπών είναι συνήθως περίπου το 1/3 του φλιτζανιού. Αλλά για να είστε βέβαιοι ότι θα διατηρήσετε αυτή την αναλογία θα πρέπει αυστηρά να κρατάτε σημειώσεις για το πόσο τρώτε, λόγο του ότι οι ξηροί καρποί έχουν υψηλό θερμιδικό φορτίο. Επίσης, επιλέξτε ανάλατα καρύδια και αμύγδαλα όταν αυτό είναι δυνατόν.

5. Τα όσπρια είναι καλά για την καρδιά σας

Καταναλώστε ποικιλίες οσπρίων όπως φασόλια γίγαντες, φασόλια μαυρομάτικα, ρεβίθια, φακές, και φάβα τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, και μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερόλης σας.

 

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος / Ιδρυτής Light Life