17Δεκ

το Εξπρές του Διαιτολογίου │ Αλάτι: Θέλει προσοχή! #ColpoGrosso

Oι ενήλικες, θα πρέπει να τρώνε λιγότερο  από 6 γραμμάρια(g) αλάτι  την ημέρα και τα παιδιά πρέπει να τρώνε ακόμα λιγότερο. Μερικές λεπτομέρειες, όσο αφορά το αλάτι (NaCl) που πρέπει να γνωρίζετε, είναι οι παρακάτω:

  • Η υψηλή πρόσληψη αλατιού, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία συνδέετε με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής νόσου.
  • Οι περισσότεροι άνθρωπου προσλαμβάνουν αλάτι, που προέρχεται από τα επεξεργασμένα τρόφιμα αντί να προσθέσουν αλάτι στο μαγείρεμα ή στο τραπέζι.  Γι αυτό, είναι σημαντικό  πάντα, να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων όσο αφορά την περιεκτικότητα τους σε αλάτι!
  • Κατά τη σύγκριση των τροφίμων, χαρακτηρίζουμε ένα υψηλής περιεκτικότητας τρόφιμο σε αλάτι, όταν η ποσότητα του είναι περισσότερο από 1.5g αλάτι ανά 100g (ή νάτριο 0,6 g). Ενώ, ένα τρόφιμο χαρακτηρίζετε  με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι   όταν είναι 0,3 g αλάτι ή λιγότερο ανά 100g (ή 0.1g νάτριο).

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε επιπλέον βότανα, μπαχαρικά, χυμούς εσπεριδοειδών (λεμόνι και λάιμ), μουστάρδα ή ξύδι στα φαγητά σας ώστε να δώσουν περισσότερη γεύση και επίσης επιτυγχάνετε, να χρησιμοποιήσετε λιγότερο αλάτι στις συνταγές σας.