φουντ Μπλόγκερ │ Tο κόκκινο κρασί κάνει «καλό» στην καρδιά!
Μελέτες έχουν δείξει ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς που πίνουν τακτικά κόκκινο κρασί. Μεταγενέστερες δε μελέτες έδειξαν ότι το όφελος μπορεί να προέρχεται από το αλκοόλ, αλλά και εν μέρει από το ίδιο το σταφύλι.
Παρατηρήθηκε ότι σε άνδρες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο δύο ποτά ημερησίως και σε γυναίκες που έπιναν ένα ποτό ημερησίως, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώθηκε κατά 30-50%. Ωστόσο, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δεν συνιστά τη χρήση αλκοόλ για να ελαττωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.
Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την αύξηση της «καλής χοληστερόλης» (HDL). Άλλα πιθανά οφέλη της χρήσης του είναι ότι κάνει το αίμα πιο λεπτόρρευστο, ενώ σε κάποιους ανθρώπους μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ασφαλώς, υπάρχει περίπτωση σε άλλους ανθρώπους η αρτηριακή πίεση να αυξηθεί πίνοντας αλκοόλ. Το αν και κατά πόσο το αλκοόλ μπορεί να είναι καλό για σας, θα πρέπει να αποφασιστεί εξατομικευμένα από το γιατρό σας.
Tο κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά φαίνεται να σχετίζονται με την τακτική λήψη του αλκοόλ κατά τα γεύματα και όχι με την περιστασιακή χρήση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το κλειδί είναι η μετριοπάθεια – όχι περισσότερα από δύο ποτά για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες, καθώς και η τακτική ιατρική παρακολούθηση.
Social media