15Δεκ

ιστορίες της Κουζίνας │ Vánočka…Όπως Χριστούγεννα στα Τσέχικα!

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2012, θέλοντας να επισκεφτώ δύο καλούς μου φίλους στην Τσεχία. Έβαλα το σακίδιο στην πλάτη και άρχισα την περιπλάνηση για το κέντρο της Ευρώπης. Ήταν η αρχή για μια συνήθεια που έγινε «λατρεία» όπως αποδείχτηκε στην συνέχεια!

Άρχισα να την ερωτεύομαι από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα εκεί, όλα ήταν τόσο όμορφα και διαφορετικά! Δεν έχασα χρόνο και άρχισα αναζητάω γαστρονομικές λιχουδιές που να χαρακτηρίζουν τον τρόπο ζωής και την κουλτούρα της χώρας. Την ήμερα των Χριστουγέννων σε όλα τα Τσέχικα σπίτια υπάρχει το Vánočka, ένα είδος μεταξύ ψωμιού και τσουρεκιού και όχι ιδιαίτερα γλυκό. Είχα την τύχη να βρεθώ στην περίοδο των γιορτών σ’ένα τσέχικο σπίτι όπου δοκίμασα διάφορα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα ανάμεσα σε αυτά και το Vánočka, όπου και η κυρία του σπιτιού μετά χαράς μου έδωσε την αυθεντική συνταγή, που έχει περάσει από γενιά σε γενιά και θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας!!!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 1/4 cup γάλα
3/4 cup ζάχαρη
3 κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξερή
4 cup αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι ξύσμα
1/2 κουταλάκι αλάτι
2 κρόκους αυγών
125 gr βουτύρου (1/2cup)
1/3 cup σταφίδες

Επικάλυψη:

1 αυγό
1/4 cup αμύγδαλα φιλέ
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Πώς να το φτιάξετε:

Ξεκινάμε ζεσταίνοντας το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό, προσθέτουμε μέσα στο γάλα μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και την ξερή μαγιά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 5 λεπτά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε μέσα στο αλεύρι την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι το ξύσμα από το λεμονί τους κρόκους το βούτυρο λιωμένο (όχι καυτό) τις σταφίδες και το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και συνεχίζουμε να το ζυμώνουμε με το χέρι έως ότου πάρουμε μια λεία ελαστική ζύμη. Αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό σημείο σκεπασμένη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί ο όγκος της (περίπου 1 ώρα). Χωρίζουμε σε 9 ισόποσα κομμάτια.

Πλάθουμε σε κορδόνια περίπου 30 cm. Ξεκινάμε φτιάχνοντας ένα τσουρέκι με 4 πλεξούδες, ένα με 3 πλεξούδες και τέλος ένα με τις 2 πλεξούδες.

Σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα τοποθετούμε πρώτα το τσουρέκι με τις 4 πλεξούδες, από πάνω του αυτό με τις 3 και τέλος στερεώνουμε την φρατζόλα με τις 2 πλεξούδες. Βυθίζουμε ξύλινα σουβλάκια ώστε να καταφέρουμε να στηρίξουμε τις 3 πλεξούδες για να μην πέσουν κατά το ψήσιμο.

Το αφήνουμε σε ζεστό σημείο σκεπασμένο να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. Αφού φουσκώσει το αλείφουμε προσεκτικά με το αυγό και πασπαλίζουμε το αμύγδαλο φιλέ. Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και προσέχουμε να το καλύπτει ολόκληρο ειδάλλως θα μας καεί. Ψήνουμε στους 180 C για 45 λεπτά σκεπασμένο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 5 λεπτά.

Το αφήνουμε να κρυώσει πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε!!

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

Ιωάννης Ζούμπουλας | Chef

ΜΑΓΕΙΡΕΥΩ-ΤΑΞΙΔΕΥΩ-ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ: Αγαπώ να μαγειρεύω με την «καρδιά» μου για τους φίλους μου! Ταξιδεύω συχνά, γιατί «παθιάζομαι» να ανακαλύπτω νέες γεύσεις, αρώματα, κουλτούρες, τεχνικές και τρόπους «παντρέματος» των υλικών. Και… πειδή δεν είμαι «μοναχοφάης», θέλω να μοιραστώ όλες μου τις εμπειρίες, μαζί σας! Γιατί στην μαγειρική… μυστικά δεν «χωράνε»!



Share This Story, Choose Your Platform!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Share on Google+
Google+
Pin on Pinterest
Pinterest
Email this to someone
email